'Strenger immigratieplan in Europa'

buitenland
110
30 mei '08
Aankomend EU-voorzitter Frankrijk overlegt met andere EU-landen over een strengere aanpak van immigranten in Europa.

Het gaat onder meer om nieuwe regels voor asiel en verplichte taallessen voor immigranten.

Een ontwerptekst die is uitgelekt stelt dat "een immigratiestop een slecht idee is", maar dat "Europa niet de middelen heeft om waardig iedereen te ontvangen die het als een El Dorado ziet". 

Betere controle van de Europese grenzen is een prioriteit in het plan voor een EU-immigratiebeleid. Voorstel is om vanaf 1 januari 2011 alleen nog biometrische visa uit te geven met pasfoto's en vingerafdrukken.

Idee is ook dat EU-landen geen generaal pardon meer mogen afkondigen voor illegalen. Elk geval zou apart bekeken moeten worden. Spanje en Italië hadden samen een groep van 700.000 mensen verblijfsvergunningen gegeven. Frankrijk weigerde dat pertinent. Maar door het vrije verkeer binnen de EU kunnen de nieuwe immigranten gaan wonen waar ze willen.

De tekst bepleit dat immigranten overal een integratiecontract moeten ondertekenen. Dat contract verplicht hen de nationale taal te leren, evenals Europese waarden zoals toleratie en gelijkheid van mannen en vrouwen.

Het Franse voorstel bepleit ook dat landen de uitzetting van illegalen gelijktrekken. Nu wordt maar een op de drie opdrachten tot uitzetting echt uitgevoerd, aldus de tekst. De EU-landen worden opgeroepen samen vliegtuigvluchten te organiseren om illegalen terug te brengen.

Nieuw is ook dat op mensensmokkel minstens dezelfde straf moet komen te staan als voor drugshandel, aldus het Franse voorstel.

Tegelijk bepleit de tekst meer ontwikkelingshulp voor bepaalde arme landen, om te voorkomen dat hun inwoners naar Europa trekken. aldus Hln.be.

Frankrijk wil het voorstel presenteren bij een informeel EU-beraad van ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie op 7 en 8 juli in Cannes.

Volgens een diplomaat die bij de onderhandelingen is betrokken, reageren de meeste EU-landen positief. Wel zijn er "intense gesprekken" met Spanje.

De Spaanse regering hikt vooral aan tegen de verplichte taalles voor immigranten. "We moeten erg voorzichtig zijn met het opwerpen van zulk soort obstakels", zei de Spaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Diego Lopez Garrido, tegen verslaggevers.

© MAROKKO.NL 2008
immigratieplan europa illegalen frankrijk diego lopez garrido
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?