Belgen schrappen namenlijst Marokkaanse baby's

buitenland
46
19 feb '09
De lijst met toegestane namen voor Marokkaanse baby's wordt niet langer automatisch overhandigd aan Marokkaanse ouders in Antwerpen.

"We zullen de mensen nog wel informeren dat Marokko hierover eisen oplegt, maar hen voor meer informatie doorverwijzen naar het Marokkaanse consulaat in Antwerpen", aldus De Coninck.

Marokkanen die hier wonen en hun kind de Marokkaanse nationaliteit willen geven, moeten hun zoon of dochter daarvoor aanmelden bij de Marokkaanse ambassade of het consulaat. De Marokkaanse overheid verplicht ouders daarbij te kiezen uit een beperkte lijst met enkel Arabische voornamen. De Antwerpse bevolkingsdiensten boden die lijst tot nu aan aan ouders bij de geboorte-aangifte van hun kind. Ze wezen de ouders erop dat een andere naamgeving problemen kan opleveren voor het verwerven van de Marokkaanse nationaliteit en bijvoorbeeld visumvragen om naar Marokko te reizen.

"De bevolkingsdiensten deden dat uit klantvriendelijkheid", zegt De Conick, "maar voortaan zal het niet meer gebeuren. Die beslissing komt er omdat de lijst regelmatig verandert, maar ook en vooral omdat we vinden dat iedereen vrij een naam moet kunnen kiezen. We gaan na hoe we mensen kunnen informeren over het bestaan van de lijst en hen vervolgens doorverwijzen naar het consulaat indien ze meer informatie willen. De komende weken wordt bekeken hoe dat best in de praktijk kan worden gebracht." De Coninck voegt er nog aan toe dat de Stad Antwerpen een brief zal sturen naar de bevoegde ministers, omdat de namenlijst federaal moet worden besproken.

De namenlijst werd ook al aangekaart door N-VA'ers Ben Weyts in de Kamer en Bart De Wever in de Antwerpse gemeenteraad. "Het is toch ongehoord dat Marokko de voornamen dicteert van de kindjes die hier bij ons opgroeien en school lopen", vinden de N-VA'ers.

© MAROKKO.NL 2009
marokkaanse baby's
namelijst
belgië
antwerpen
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?