Moeders liegen ex de cel in

algemeen
266
25 mei '09
Vrouwen doen na problematische echtscheidingen over de omgang met de kinderen, steeds vaker aangifte van seksueel misbruik door vaders.

 Tussen de 30 en 50 procent van die meldingen van wraakzuchtige moeders is vals.

Dat constateert de Landelijke Expertgroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), de autoriteit op het gebied van politieverhoormethoden. De organisatie uit forse kritiek op de kwaliteit van de zedenpolitie.
Tunnelvisie

In de Zembla-aflevering 'Verdachte vaders', die gisteren via de VARA/ NPS werd uitgezonden, constateerde LEBZ-hoofd Paul van den Eshof dat zedenrechercheurs te weinig aan waarheidsvinding doen. "Ze lijden aan tunnelvisie en manifesteren zich te veel als hulpverlener."

De verklaringen van veel moeders zijn volgens de experts dusdanig gedetailleerd en gruwelijk, dat niemand bij de zedenpolitie twijfelt aan de verklaringen. Ook kinderen worden vaak door hun moeder gedwongen om verzonnen verhalen op te hangen. In 95 procent van de zaken, waarbij na echtscheiding de moeder aangifte doet van seksueel misbruik, adviseerde de LEBZ de zedenpolitie en justitie het onderzoek direct te staken. "In nagenoeg alle gevallen heeft de aangeefster, getuige en rechercheur goede bedoelingen. Helaas is het uiteindelijke resultaat niet goed", zegt Van den Eshof. Als vaders het seksueel misbruik niet toegeven, stappen zedenrechercheurs in veel gevallen over op ongeoorloofde verhoormethoden, zoals 'geleide herinnering'. Hierbij manipuleren de rechercheurs en zetten zij vermeende daders dusdanig psychisch onder druk dat ze alsnog een bekentenis afleggen. Hierdoor belanden vele honderden vaders na een echtscheiding onschuldig in de cel. Als ze uiteindelijk na ingreep van de experts weer op vrije voeten komen, zijn ze vaak levenslang gebrandmerkt. Bovendien is de immateriële schade ongekend groot.

Walter van Kleef, voorzitter van de experts bij de Raad van Hoofdcommissarissen, zegt dat de oorzaak te maken heeft met verouderde politieopleidingen.

Hij ziet de problemen vooral bij zedenrechercheurs die in de jaren tachtig werden opgeleid. "De korpsleiding moet de zedenrechercheurs beter aansturen." Van Kleef wil een landelijk onderzoek naar valse aangiften. "Als je ruim veertig zaken moet behandelen als rechercheur en je kunt er slechts dertig aan, dan moet je je gewoon tot dat aantal beperken." Bovendien is er een groot tekort aan zedenrechercheurs in Nederland. Hij schat dat van de ongeveer tienduizend zedenaangiften per jaar er minstens duizend tot vijftienhonderd verzonnen zijn. Van Kleef opperde eerder al voorstander te zijn van een protocol voor zedenrechercheurs. De valse verklaringen leiden tot veel tijdverlies en hoge kosten. Bovendien vindt hij dat justitie moeders die zich schuldig maken aan valse aangifte, strafrechtelijk moeten vervolgen, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2009
echtscheidingen seksueel misbruik vaders moeders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?