Criminoloog: 'Nederland meet met twee maten'

algemeen
74
26 nov '09
Criminoloog Jan Dirk de Jong waarschuwt voor het meten met twee maten bij de aandacht voor daders van ernstige delicten.

Bij de moord op de 14-jarige Dirk Post in Urk en de mishandeling van willekeurige voorbijgangers door een bende in Musselkanaal is er oog voor de culturele achtergrond van de blanke verdachten. Maar De Jong betwijfelt of dat ook zo zou zijn 'als in Amsterdam een jongen zou zijn neergestoken door een Marokkaan'.

Hij zei dat gistermiddag in een debat met Bernard Welten, korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland. Daaraan voorafgaand kreeg De Jong een prijs van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie voor zijn boek over straatcultuur Kapot moeilijk. De Jong zag op het NOS Journaal 'een politieman in Urk die zei dat er in Urk alleen maar slachtoffers waren'. Ook een dominee had oog voor de achtergronden en het leed van de daders, en in Musselkanaal waren soortgelijke reacties te horen. ''Die compassie ontbreekt in Nederland als we het hebben over Marokkaanse groepen.''

Bndestem.nl

© MAROKKO.NL 2009
criminoloog jan dirk de jong marokkanen dirk post bernard welten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?