'Moslims zijn de haatpredikers en de terroristen zat'

buitenland
119
9 dec '09
Marokko ziet erop toe dat imams, ook in het buitenland, verdraagzaamheid preken. 'Geweld versterkt alleen de achterlijkheid van moslims.'

Tien jaar geleden riep de Marokkaanse imam Mohammed Fizazi nog op de kelen van ongelovigen door te snijden, sinds kort zweert hij geweld af. 'De kracht van het argument ligt niet in een kogel, in geweld of een bomgordel', ontdekte hij. Dergelijke middelen 'versterken alleen de achterlijkheid van moslims'.

Fizazi schreef zijn woorden vanuit de gevangenis in Tanger aan zijn dochter in Hamburg, waarna het Duitse opinieblad Der Spiegel ze afdrukte. Na de aanslagen in Casablanca in 2003 werd hij veroordeeld tot 30 jaar cel omdat hij bommenleggers met zijn ideeen zou hebben gevoed.

Fizazi staat bekend als een van de belangrijkste jihadistische ideologen van Noord-Afrika. Dat deze haatprediker nu oproept tot vreedzaam samenleven van moslims met niet-moslims baarde dan ook opzien.

Er is meer goed nieuws uit Marokko op het gebied van de islam. In het International Religious Freedom Report 2009 betoogt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het land 'tolerantie, respect en dialoog tussen religieuze groeperingen' verspreidt.

Marokko ziet erop toe dat zijn imams in het buitenland, ook in Nederland, verdraagzaamheid preken. Bovendien heeft het land een rol gespeeld in de oprichting van een burgeralliantie in de Arabische wereld die politieke en religieuze diversiteit wil bevorderen.
Is er sprake van een trend die ook buiten Marokko doorzet? In Marokko is het sinds 2003 bij wet verboden dat in moskeeen haat wordt uitgedragen en tipgevers van de geheime dienst controleren dat tijdens alle gebedsdiensten. Is Marokko daarin uniek?

Volgens de parlementariër en islamitische schriftgeleerde Abelbari Zemzemi uit Casablanca houden steeds meer Arabische landen hun moskeeen in de gaten. 'Ze beginnen in te zien dat ze verkeerd bezig waren. Jaren geleden werd er alleen maar haat gepreekt, tegen Israel, tegen Amerika. Nu beseffen ze dat wij ons allemaal veilig moeten kunnen voelen op aarde.’'

Zemzemi lijkt met zijn lange gewaad het prototype orthodoxe moslim, maar hij doet Marokko geregeld versteld staan met zijn liberale uitspraken. Hij verkondigt dat een zwangere vrouw wijn moet kunnen drinken en in sommige gevallen vindt hij het te billijken dat een vrouw gebruik maakt van het nieuwe nepmaagdenvlies dat een Chinese firma op de markt heeft gebracht.

Hij is bevriend met Yussuf al-Qaradawi, die lid is van de uiterst conservatieve Egyptische Moslimbroederschap en beroemd werd met een programma op de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Ook Al-Qaradawi spreekt vooral woorden van liefde en vrede, aldus Zemzemi. 'Bijna alle moslims zijn de haatpredikers en de terroristen zat. Ze schamen zich voor hen.'
Zemzemi heeft gehoord van Geert Wilders. 'Hij is te vergelijken met de jihadisten. Ook hij gebruikt de islam om aan de macht te komen.'


Lees hier verder

© MAROKKO.NL 2009
marokko islam moslims geweld mohammed fizazi imam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?