Moordenaar Malcolm X komt vrij

buitenland
125
20 mrt '10
Thomas Hagan, de man die bekend heeft dat hij de burgerrechtenactivist Malcolm X heeft doodgeschoten, komt vrij.

Na zestien keer tevergeefs om vrijheid te hebben gevraagd, besloot een commissie eerder deze maand dat hij in april vrij mag komen.

Hagan mocht al de gevangenis verlaten om te werken, maar moest nog elke week twee dagen overnachten in een gevangenis in New York. Malcolm X werd op 21 februari 1965 doodgeschoten tijdens een speech in New York. Drie mannen wilden wraak nemen op X, omdat die zich tegen de Nation of Islam had gekeerd, de organisatie waar hij groot was geworden.

Zwarte leider
Hagan werd kort na de schietpartij opgepakt door omstanders, die hem mishandelden voordat de politie hem kon arresteren.

Hagan heeft altijd volgehouden dat de twee mannen die met hem werden veroordeeld, onschuldig waren. Zij zijn al in de jaren 80 voorwaardelijk vrijgekomen.

Malcolm X was naast Martin Luther King de belangrijkste zwarte leider in de jaren 60. In tegenstelling tot King, die verzoening predikte, beschuldigde X de blanken ervan nog altijd de zwarten in de VS te onderdrukken. Tegenstanders verweten hem daarom racisme, aldus nos.nl.

© MAROKKO.NL 2010
thomas hagan malcolm x burgerrechtenactivist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?