Obama schoffeert Netanyahu

buitenland
101
27 mrt '10
President Obama dineerde zonder Israelische premier nadat toezegging over nederzettingen uitbleef.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israelische premier Binyamin Netanyahu op staatsbezoek in Washington ernstig in vergelegenheid gebracht. Na het uitblijven van een toezegging over de joodse nederzettingenpolitiek verliet Obama het overleg om zonder zijn gast te gaan dineren. Een diplomatiek unicum.

Nadat Netanyahu weigerde om een schriftelijke toezegging te doen over concessies aangaande de nederzettingen, beeindigde Obama dinsdag het staatsoverleg. ''Laat me weten als er iets nieuws te melden is'', zo luidden volgens een congreslid de laatste woorden van de president, aldus de Britse krant The Times. Vervolgens ging Obama zonder Netanyahu dineren, een diplomatieke doodzonde, aldus joop.nl.

Israelische media reageren geschokt op het gebeurde. Een dagblad schrijft dat Netanyahu een ''behandeling kreeg die is weggelegd voor de president van Equatoriaal Guinea.''

Uiteindelijk vond er nog wel een gesprek van een half uur plaats tussen beide staatshoofden, maar Netanyahu verliet Washington donderdagnacht zonder onderhandelingsresultaat. De Israelische krant Haaretz concludeert:

''De minister-president verlaat de VS te schande gemaakt, geisoleerd en bij elkaar genomen zwakker dan toen hij arriveerde.''

© MAROKKO.NL 2010
obama israel president binyamin netanyahu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?