Al-Qaeda-kopstuk vrij

buitenland
20
15 apr '10
Inlichtingendiensten over de hele wereld slaan groot alarm om de vrijlating van een van de allerberuchtste Al-Qaeda-commandanten uit Iraanse hechtenis.

De gevreesde Egyptenaar Saif al-Adel zat jarenlang onder huisarrest in Iran, maar is plots losgelaten, zo bevestigen inlichtingenbronnen, exclusief aan De Telegraaf.

''Met de vrijlating van Saif al-Adel is de slagkracht van Al-Qaeda op zijn minst verdubbeld en mogelijk verdrievoudigd'', zegt een zeer betrouwbare inlichtingenbron. Saiif al-Adel wordt gezien als de derde commandant in de hierarchie van Al-Qaeda. Gevreesd wordt dat zijn vrijlating het startsein is voor een ongekende reeks terreuraanslagen over de hele wereld.

Trainingskampen
De gevreesde jihadcommandant heeft trainingskampen opgezet in Afghanistan, Soedan, Ethiopie, Somalie en ook Jemen. Hij was betrokken bij de planning van talrijke terreuracties over de hele wereld, waaronder de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij honderden mensen omkwamen. ''Het wordt een hete zomer'', vreest de inlichtingenbron.
Over de terrorist is weinig met zekerheid bekend, zelfs zijn geboortedatum en zijn werkelijke naam achter zijn 'nom de guerre' niet. De terrorist gebruikt zeker acht aliassen. Aangenomen wordt dat Saif al-Adel, geboren rond 1960, zich in zijn twintiger jaren bekeerde tot de radicale islam toen hij binnen het Egyptische leger opklom tot kolonel van een commando-eenheid. In 1987 werd Saif al-Adel gearresteerd in Cairo, wegens de heroprichting van de terreurcel achter de moord op de Egyptische president Anwar Sadat en plannen om het Egyptische parlement op te blazen.

Saif al-Adel belandde begin jaren negentig in Pakistan, waar hij zich ontpopte tot een beruchte jihad-instructeur. Daarna zette hij Al-Qaeda-terreurkampen op in Soedan, waar hij naam maakte als explosievenexpert. Ook is hij betrokken geweest bij het opzetten van jihadtrainingskampen in Somalië en Ethiopie. Vanaf begin 1992 wordt Saif al-Adel gezien als voornaam lid van het hoogste orgaan van Al-Qaeda, het zogeheten militaire comite.

De mysterieuze Saif al-Adel dook ook in 1995 op in Jemen en in Zuid-Azie. Volgens de Australische federale politie was de commandant begin 2000 betrokken bij de moordaanslag op de Australische mijnbouwmagnaat en orthodoxe rabbi Joseph Gutnick. In datzelfde jaar hielp hij bij het smeden van de plannen voor de aanval op het Amerikaanse marineschip USS Cole, waarbij zeventien bemanningsleden omkwamen.
Na een jarenlang verblijf in Afghanistan, waar Al-Sadel trainingskampen opzette en leidde, ontvluchtte de commandant in 2001 dat land na de invasie van de coalitietroepen, aangevoerd door de Amerikanen. Hij zou zich in Iran gaan vestigen, aldus telegraaf.nl.

© MAROKKO.NL 2010
egyptenaar saif al-adel inlichtingendiensten iran al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?