Nieuw incident Spanje en Marokko

buitenland
10
30 aug '10
Spanje heeft Marokko maandag om uitleg gevraagd over de aanhouding van elf Spanjaarden.

Twee demonstranten zouden zaterdag, tijdens een pro-onafhankelijkheidsprotest in de omstreden Westelijke Sahara, door Marokkaanse agenten in burger in elkaar zijn geslagen.

De Marokkaanse minister van informatie Khalid Naciri liet zondag weten wel van een protest te hebben gehoord, maar niets te weten van aanhoudingen. Hij zei ook niets te weten van gewonden, 'tenzij Marokkaanse burgers heftig gereageerd hebben'. "Wij weten dat Spaanse burgers geprovoceerd hebben", zei Naciri, die zich afvroeg of Marokkanen 'in Baskenland zouden kunnen demonstreren'.

Het incident deed zich nog geen week voor nadat Spanje en Marokko verklaarden een ander conflict, over hardhandig optreden van Spaanse grensbewakers tegen Marokkanen bij de Spaanse enclave Melilla, te hebben uitgepraat. De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero zei dat Spanje 'bezorgd' is over het nieuwe incident. Hij zei dat Spanje een goede verstandhouding met Marokko wil, vanwege hun gezamenlijke belangen op het gebied van veiligheid en handel.

De Westelijke Sahara is een voormalige Spaanse kolonie die in 1979 door Marokko werd bezet nadat Spanje zich vier jaar eerder uit het mineraalrijke gebied had teruggetrokken. Sinds 1991 is in de Westelijke Sahara een bestand van kracht tussen Marokko en het Saharaanse bevrijdingsfront Polisario, dat naar onafhankelijkheid streeft, aldus trouw.nl.

© MAROKKO.NL 2010
spanje marokko khalid naciri incident
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?