Marokko gaat slaapkoppen op snelweg wekken

buitenland
14
21 aug '12
Marokko wil ongelukken die te maken hebben met slaperig rijden aanpakken.

Volgens National Highway Company van Marokko (ADM) komt 12% van de ongelukken op de Marokkaanse snelweg op het conto van slaperig rijden of in slaap vallen. Daarvoor gaat het nu speciale strips op snelwegen aanbrengen die geluid maken zodra bestuurders de vluchtstrook naderen. Ook zouden de reliëfs hevige trillingen veroorzaken. ADM zegt in een verklaring dat de nieuwe strips eind 2013 op bijna alle snelwegen in Marokko geïnstalleerd zijn. 

De maatregel komt samen met een onderzoek dat uitwijst dat het aantal ongevallencijfers op de Marokkaanse snelwegen met 22% daalde. Het Marokkaanse ministerie van Vervoer liet daarnaast weten de controle op wegen op te voeren. Zo komen er 900 nieuwe surveillance radars om snelheidsovertredingen op snelwegen en provinciale wegen te registreren. Tegen het eind van 2012 moet Marokko 1000 camera's tellen. 

Naast de snelheid richt de minister van Vervoer, Abdelaziz Rebbah, zich op het doorrijden bij een rood stoplicht. Daar worden steeds meer camera's voor geïnstalleerd bij verkeerslichten. Rebbah zegt dat het project dat sinds 2012 aan de gang is de bestuurders moet afschrikken en bewust moeten worden van hun rijgedrag. 

Het Marokkaanse verkeer heeft met een gemiddelde van 10 doden en 120 gewonden per dag een triest gemiddelde. De Marokkaanse belastingbetaler is jaarlijks meer dan 11 miljard dirham kwijt door alle ongelukken. Marokkaanse media rekenden uit dat van dat bedrag 20 fabrieken opgezet kunnen worden met elk 500 werknemers in dienst.

© Redactie 2012
marokko
snelweg
strips
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?