Roep om islamitisch bankieren tijdens conferentie in Marokko

economie
47
28 dec '12
Met de huidige crisis snakken mensen naar een eerlijker financieringssysteem.

Verschillende deelnemers waren in Marrakech aanwezig bij de Internationale Conferentie voor Islamitisch Bankieren (IFC 2012). Veel vertegenwoordigers spraken over de roep om islamitisch bankieren in te voeren naast de traditionele banken. Zeker in deze tijden van crisis hebben mensen behoefte aan een eerlijkere manier van lenen en bankieren.

Bij de conferentie waren landen aanwezig waar islamitisch bankieren in ontwikkeling is. Dat zijn vooral de landen in Noord-Afrika zoals Egypte, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Marokko. Opmerkelijk genoeg lopen deze landen nog ver achter de Aziatische landen als het gaat om de invoering van het systeem.

Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan kennis over islamitisch financieren en het gebrek aan ondersteuning aan banken door overheden. In Marokko is de regering momenteel wel bezig met het bestuderen van een wetsvoorstel omtrent islamitisch bankieren. 

Daarnaast waren veel mensen pessimistisch over het islamitisch systeem maar een spreker liet aan de hand van cijfers zien dat steeds meer consumenten klant worden bij een islamitische bank. Zelfs in sommige niet-islamitische landen zoals Zwitserland en Groot-Brittannië heeft islamitisch bankieren een sterke positie weten te bemachtigen. 

In Marrakech waren verschillende sprekers uit Azië, het Midden-Oosten en Afrika aanwezig om over de kwesties rondom islamitisch bankieren te praten. Zo werden punten als 'vooruitgang in het islamitisch financiële systeem' besproken met de focus op de intreding van het systeem in vooral Afrika.

© Redactie 2012
marokko
islamitisch bankieren
marrakech
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?