Vuurwerkoverlast loopt uit de hand

algemeen
54
29 dec '12
Tienduizenden reacties bij meldpunt vuurwerkoverlast.

Sinds de legale verkoop van vuurwerk in Nederland van start is gegaan zijn er vijfduizend nieuwe meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat meldt fractievoorzitter van de Rotterdamse tak van GroenLinks Arno Bonte aan het begin van de zaterdagavond. Het totaal aantal klachten heeft daarmee een week na de lancering van het meldpunt van vijftien lokale GroenLinks-fracties de veertigduizend bereikt.

Bonte stelt dat duidelijk verschil te merken is sinds vrijdag de verkoop van vuurwerk van start ging. "Tot vrijdag kwamen er vooral meldingen binnen over incidentele harde knallen. Nu gaat het vaak om een aaneenschakeling van knallen en keihard geknetter, wat soms minutenlang aanhoudt." Dit laatste houdt in dat voortijdig legaal vuurwerk wordt afgestoken. Vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag worden afgestoken vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur.

Vanwege het weekend mocht vrijdag al worden begonnen met de verkoop van vuurwerk. Bonte vindt dat veel te vroeg. "Om de overlast van te vroeg afsteken te beperken, zou het beter zijn als vuurwerk pas op oudejaarsdag verkocht zou worden."

Het liefst ziet Bonte overigens dat de verkoop van consumentenvuurwerk helemaal verdwijnt. GroenLinks pleit ervoor om met oud en nieuw uitsluitend professionele vuurwerkshows te organiseren. "Dat voorkomt veel schade en slachtoffers", aldus Bonte.

© Novum 2012
vuurwerk
vuurwerkoverlast
arno bonte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?