97 Rohingya-moslims sterven op zee

buitenland
17
23 feb '13
De marine van Thailand zou de boot van de moslims hebben gesloopt.

Uit Myanmar gevluchte en vorige week door de marine van Sri Lanka geredde Rohingya-moslims zeggen dat zij 25 dagen op zee gedobberd hebben nadat de Thaise marine hen had onderschept en de motor van hun boot had gesloopt. Terwijl zij in de Baai van Bengalen ronddreven zouden 97 opvarenden van honger zijn omgekomen. De Thaise marine ontkent de beschuldiging.

De overlevenden, 32 mannen en een jongen, verblijven nu in een vreemdelingendetentiecentrum bij de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Zij voelden zich niet veilig meer in Myanmar en wilden in een wrakke houten boot naar Maleisië varen. Zij waren al ernstig uitgedroogd toen ze afgelopen zaterdag door de Sri Lankaanse marine werden gered.

De 24-jarige Shofiulla verklaarde dat de groep op 10 januari 130 man sterk scheep was gegaan. Na tien dagen varen bereikten ze Thaise wateren en werden ze door twee patrouilleboten van de Thaise marine onderschept. De motor werd van hun boot gehaald en de groep werd zonder eten of drinken op zee achtergelaten.

"Wij dronken alleen zeewater", zei Shofiulla. Zevenennegentig mensen overleden voordat de rest van de groep door de Sri Lankaanse marine na 25 dagen werden gered. De lichamen van de overledenen werden in zee geworpen. Het Thaise ministerie van defensie ontkent de beschuldiging. "Officieren van de Thaise marine zouden dit nooit doen", zei woordvoerder Thanathip Sawangsaeng.

"Rohingya's kunnen op twee manieren worden benaderd: hun voedsel en hulp geven en ze daarna hun zeereis laten vervolgen, of ze oppakken wegens illegale binnenkomst. Maar het bestaat niet dat de Thaise marine iets zou hebben gedaan waar ze nu van wordt beticht." Rohingya's worden in Myanmar niet als een aparte etnische bevolkingsgroep beschouwd, maar als illegale immigranten uit Bangladesh.

Ze zijn moslim, spreken een Bengaals dialect en zien er uit als Bengalezen, die over het algemeen donkerder van huid zijn dan de meeste mensen in Myanmar, die overwegend boeddhistisch zijn. Bij sektarisch geweld in het westen van Bangladesh zijn sinds juni honderden doden gevallen en meer dan honderdduizend mensen uit hun woonplaatsen verdreven.

© Novum 2013
myanmar
rohingya
thailand
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?