Zorgen om populaire 'shisha-pen' bij kinderen
Zorgen om populaire 'shisha-pen' bij kinderen
Zorgen om populaire 'shisha-pen' bij kinderen
algemeen
2 May '13 10:33

Zorgen om populaire 'shisha-pen' bij kinderen

De populariteit van de nepsigaret neemt onder kinderen toe.
GGD Nederland maakt zich ongerust over de verkoop van de 'shisha-pen', een elektronische nepsigaret in felle kleuren die populair is onder kinderen. Directeur van GGD Nederland Laurens de Vries sprak donderdag op Radio 1 van 'een slechte ontwikkeling'. Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd.

In de pen zit geen tabak of nicotine, maar wel een hoop andere stoffen die worden geïnhaleerd zoals onder meer propyleen, meldt stichting Stivoro, die al eerder zorgen uitte over de opkomst van de pen. Bij het inhaleren verschijnt een rood puntje, zoals bij een echte sigaret.

"Kinderen leren ermee te inhaleren over hun longen", vindt De Vries. Met name in Amsterdam en Arnhem is de nepsigaret volgens hem populair. Het roken van de kindersigaret werkt drempelverlagend, aldus de directeur. De Vries roept tabakszaken op de shisha-pen niet te verkopen. De sigaret valt niet onder de tabakswet.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) beantwoordde in april Kamervragen over de kindersigaret. Hij liet weten geen aanleiding te zien voor een verbod op de shisha-pen. Wel zei hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de pen te laten onderzoeken en op basis daarvan te bezien of verder maatregelen nodig zijn.
© Novum 2013
ggd
gezondheid
nepsigaret
shisha-pen
stivoro
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
italië
mensenrechten
tripoli
tan tan
mohamed b
tilburg
illegale immigratie
libië
schietpartij
rabat
islam
islamitische staat
zionisten
amsterdam
palestina
moord
syrië
marokkanen
frankrijk
den haag
polderjihad
racisme
politie
rotterdam
mohammed vi