Marokko gaat cannabisteelt wellicht legaliseren

marokko
37
2 aug '13
Het legaliseren van de teelt op cannabis kan mogelijk uitkomst bieden voor de kwakkelende economie.

Volgens recente onderzoeken brengt de cannabisteelt jaarlijks een omzet van 10 miljard dollar op en zijn er 800.000 Marokkanen werkzaam in deze illegale sector. Voor lobbyisten is dit dé manier om de Marokkaanse economie een boost te geven, meldt The Independant. Daarvoor hoeft cannabis niet perse gebruikt te worden als druk maar kan het ook industriële doeleinden hebben.

In 2012 had Marokko een begrotingstekort van 197 miljard dollar en daarom zouden nieuwe inkomsten zeer welkom zijn. Hoewel de huidige regering juist inzet op de vernietiging van de cannabisbouw en de arrestatie van drugshandelaren is een eventuele legalisatie mogelijk. Alle grote Marokkaanse partijen lijken de voordelen hiervan in te zien. Leiders van de partij PAM zeggen zelfs binnen nu en drie jaar een wet te hebben over cannabisteelt. 

Deze partij wil het nationaal debat over de kwestie snel laten losbarsten. De islamitische- en huidige regeringspartij PJD pleit voor medische doeleinden van cannabis. Zij willen onder meer de farmaceutische sector met buitenlands geld opzetten. Volgens de Istiqlal-partij zou vooral de Riffijnse deel van Marokko baat hebben bij de legalisatie. 

In sommige dorpen daalt het aantal mannen enorm door de cannabisteelt omdat 300.000 van hen opgepakt zijn hierom. Adil Benhamza is de woordvoerder van de partij en liet weten dat het huidige beleid krom is omdat ook druiven worden gekweekt voor wijn. In september zal er een presentatie worden gegeven over de legalisatie van de cannabisteelt in het Marokkaans parlement. 

Daarna praat de PJD met een speciale groep over het medisch en industrieel gebruik van canabis.

© Redactie 2013
marokko
hasj
drugs
legalisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?