Onrust in Marokkaanse gemeenschap door geruchten onroerend goed

algemeen
358
30 sep '13
De Marokkaanse gemeenschap in Nederland raakt niet uitgepraat over een vermeende overeenkomst tussen Nederland en Marokko.

Er gaan al geruime tijd geluiden rond waarin men spreekt over een officiële overeenkomst aangaande privacyzaken van Marokkaanse Nederlanders in Marokko. Door de overeenkomst zou het voor Nederland mogelijk zijn om alle gegevens met betrekking tot onroerend goed en bankrekeningen in Marokko kunnen opvragen. Een aanslag en het betalen van belastingen over bijvoorbeeld een huis in Marokko zou vervolgens een logisch vervolg zijn.

Abdulrazak Khoulani van de Partij van de Eenheid in Den Haag nam het initiatief om opheldering te vragen bij de Marokkaanse consulaat. In een antwoord op de vraag van Khoulani zeggen de Marokkaanse autoriteiten dat een dergelijke overeenkomst niet bestaat. De privacy van Marokkanen lijkt met de officiële brief (klik) gewoon gewaarborgd te blijven.

De partij zegt daarbij: 'Wij hadden ook niks anders verwacht van Marokko en spreken ook de hoop uit dat privacy gegevens van Marokkanen in Marokko te allen tijde beschermd zullen worden tegen inmenging van buitenaf'.

Belastingdienst
Hoewel een dergelijke overeenkomst niet bestaat kunnen Marokkaanse Nederlanders wel degelijk een aanslag verwachten wanneer iemand een huis of ander onroerend goed in Marokko bezit. De Belastingdienst stuurt bij een controle namelijk brieven waarin het vraagt om gegevens in te leveren over privé bankrekeningen in het buitenland en andere bezittingen.

Op deze wijze kan men 'vrijwillig' aangeven wat voor bezittingen een persoon heeft in Marokko. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zullen zij deze gegevens met niemand delen, ook niet met de Nederlandse regering of instanties.

© Redactie 2013
marokko
partij van de eenheid
khoulani
ambassade
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?