Marokko vol lof over nieuwe wet tegen vervelende versierders

marokko
80
6 nov '13
Een wetsontwerp tegen alle soorten geweld tegen vrouwen is met open armen ontvangen in de Marokkaanse pers.

De wet omvat elke vorm van mentale, fysieke en financiële onrecht waar vrouwen mee te maken krijgen. Denk daarbij aan vervelende versierders op straat, handtastelijke collega's of een echtgenoot die zijn vrouw slaat of financieel misbruikt. Het wetsontwerp is in Marokko lijkt door de pers en politiek geaccepteerd te worden waardoor het een kwestie van tijd is dat de regels gaan gelden.

Sommige nieuwsbronnen noemen het zelfs een geschenk van de regering voor de Marokkaanse vrouw. 'Van nu af aan zal seksuele intimidatie serieus genomen worden', schreef Al Ahdath Al Maghribiya. 'Dit wetsvoorstel is een geschenk van Benkirane aan alle vrouwen', zegt Akhbar Al Yaoum. Zodra de nieuwe wet in werking zal treden kunnen daders, afhankelijk van de omstandigheden, forse celstraffen krijgen.

Jarenlange celstraffen en duizenden dirhams boete zijn al gauw het gevolg van ongepaste en seksueel getinte opmerkingen op de werkvloer. Iemand met gezag die een dergelijke overtreding begaat kan tot wel vier jaar achter slot en grendel komen te zitten. Seksueel misbruik middels social media of het internet kan bestraft worden met 5 jaar cel en tienduizenden dirhams boete.

Gedwongen huwelijk
Iemand die een vrouw dwingt om met een bepaald persoon te trouwen kan ook gestraft worden. Mocht bijvoorbeeld een vader zijn dochter dwingen om te trouwen kan hij 1 jaar krijgen en een boete van 10.000 dirham. In het huwelijk zijn er ook regels omtrent financieel misbruik van de echtgenoot. Mannen of vrouwen die hun echtgenoot bestelen kunnen drie maanden tot twee jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Maatschappelijke organisaties strijden al jaren voor vrouwenrechten en met name voor wetgeving om geweld tegen vrouwen aan te gaan. Met dit wetsontwerp, waar vooralsnog niemand tegen is, lijkt de regering dan eindelijk concreet werk te maken van de kwalijke kwestie.

© Redactie 2013
marokko
marokkaanse vrouwen
wet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?