Docu: islamitische wetenschap

algemeen
269
3 jan '14
Tussen de achtste en de zestiende eeuw waren islamitische landen op wetenschappelijk niveau toonaangevend en zelfs wereldleider.

De Europese Renaissance werd ingeleid door vondsten van wetenschappelijke stukken na de herovering van Toledo en Andalusië op de moslims. Deze vondsten werden een bodem voor wetenschappelijke ontwikkeling. Contacten tussen moslims en het westen zorgde tijdens de kruistochten eveneens voor nieuwe inzichten in de wetenschap. Moslims hebben niet alleen vertalingen achtergelaten van de Iraanse, Perzische, Indische, Assyrische en Griekse wetenschappers, maar hebben ook een enorme bijdrage geleverd aan het verder ontwikkelen hiervan.

Invloedrijke en bekende bijdragen hiervan is het werk van Ibn Rushd inzake Aristoteles. De commentatoren van Ibn Rushd hadden grote invloed op filosofie en het theologisch denken. Een ander goed voorbeeld is Ibn Sina, die een medische encyclopedie schreef die eeuwen daarna veel betekende voor de geneeskunde in Europa. De grote inspiratiebron van veel islamitische wetenschappers was en is de Koran en de islamitische leer. Denk daarbij aan wetenschap achter het proces voorafgaand aan een geboorte. 

In een documentaire van de Moslim Omroep blikken de makers terug op deze tijd en geven bijzondere inzichten over de islamitische bijdrage aan de wetenschap. De uitzending is zaterdag 4 januari en begint om 12:25 op Nederland 2.

© Redactie 2014
islam
wetenschap
mo doc
moslim omroep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?