Boete voor Arnoud van Doorn: 'Totaal niet mee bezig'

algemeen
84
14 feb '14
Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn heeft een boete van duizend euro gekregen voor verboden wapenbezit, het verkopen van wiet aan jongeren en schending van een raadsgeheim.

Ook krijgt de oud-PVV'er een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur, heeft de rechtbank Den Haag vrijdag bepaald. Justitie had een gevangenisstraf van zes maanden geëist en wilde dat Van Doorn ook zou worden bestraft voor het stelen van een geheim gemeenteraadsstuk. Maar de rechter oordeelt dat de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) hier geen schuld aan heeft. 

De rechtbank verklaart wel bewezen dat Van Doorn een geladen alarmpistool onder zijn bed had liggen en noemt dat zeer onvoorzichtig. Van Doorn heeft tussen juli en oktober 2012 een aantal keren wiet verkocht aan een groepje jongeren. De politicus beweerde dat hij hiermee vertrouwen wilde winnen om zo hun dealer te ontmaskeren. Maar de rechtbank gaat hier niet in mee, omdat hij als gemeenteraadslid juist een voorbeeldfunctie heeft. 

Deze voorbeeldfunctie heeft hij ook geschonden, door als raadslid in januari 2013 een vertrouwelijk stuk openbaar te maken. Hiermee heeft Van Doorn volgens de rechtbank het vertrouwen dat de gemeenteraad 'ernstig beschaamd'. De rechtbank concludeert dat Van Doorn er eigen regels op na lijkt te houden en dat hij bepaalt wanneer hij zich wel of niet aan de wet houdt. 

"De boodschap die hij daarmee uitdraagt, ook gelet op zijn voorbeeldfunctie als gemeenteraadslid, is de verkeerde", aldus de rechtbank. Een eerdere veroordeling is niet meegenomen in de strafmaat, omdat het een 'oud feit' betreft. 

Korreltje zout Arnoud van Doorn zegt blij te zijn dat justitie niet meegaat in de politieke spelletjes van het OM, maar verder niet bezig te zijn met de boete: 'Rechtbank is niet mee gegaan in politieke spelletjes van OM om de PvdE dwars te zitten. 40 uur taakstraf en boete. We zijn er verder niet mee bezig. Vandaag lekker campagne voeren met onze kandidaten en vrijwilligers', zegt hij op Facebook. 

© Novum 2014
den haag
arnoud van doorn
pvde
boete
werkstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?