Vier Marokkanen bij rijkste mensen op aarde

marokko
30
7 mrt '14
Forbes heeft weer een lijst van rijkste personen op aarde vrijgegeven. In de lijst staan ook vier Marokkanen. De vier miljardairs zijn samen goed voor een vermogen van 7,3 miljard dollar.

De hoogstgeplaatste Marokkaan is Othman Benjelloun. Met een vermogen van 2,8 miljard dollar is hij terug te vinden op plaats 609. In 2013 stond hij hoger genoteerd: 437. Benjelloun is eigenaar van BMCE bank en verzekeringsmaatschappij RMA Wataniya. Zijn BMCE bank is in 12 Afrikaanse landen actief. De steenrijke Marokkaan is lid van de World Union of Arab Bankers.

Miloud Chaabi De volgende op de lijst is Miloud Chaabi, hij staat op plaats 931. Onderzoekers van Forbes schatten zijn vermogen op een 'schamele' 1,9 miljard dollar. De 84-jarige Chaabi is de oprichter van Ynna Holding en is de eigenaar van hotelketen Riad Mogador en supermarktketen Aswak Assalam. Hij staan in Marokko bekend om zijn afkeer tegen alcohol. In zowel zijn supermarkten als zijn hotels schenkt en verkoopt men geen alcohol.

Aziz Akhannouch Op plaats 1210 is de derde Marokkaan te vinden. Aziz Akhannouch is de Minister van Landbouw en heeft een vermogen van 1,4 miljard euro. Naast zijn werkzaamheden als minister is Akhannouch ook directeur van Akwa Group, een bedrijf dat actief is in de olie- en gassectoren. Akhannouch is getrouwd met de Marokkaanse zakenvrouw Salwa Idrissi. Zij opende kort geleden een gigantische winkelcentrum in Casablanca.

Anas Sefrioui De volgende Marokkaan op de lijst is Anas Sefrioui. Met een 1356e plaats en een fortuin van 1,25 miljard dollar mag de vastgoedeigenaar zeker niet klagen. Zijn vastgoedgroep Addoha Douja is de grootste van Marokko. Zijn bedrijf is naast Marokko ook actief bezig in Mali, Congo en Ivoorkust. Zijn bouwbedrijf begon in 1995 het grote geld te genereren, hij kreeg de opdracht om 2000 gesubsidieerde huizen te bouwen. 

Na vijf jaar is Bill Gates met een vermogen van 76 miljard de rijkste man op de lijst, meldt Forbes Magazine. Gates wist zijn vermogen het afgelopen jaar te verhogen terwijl zijn directe concurrent Carlos Slim zijn vermogen zag afnemen. 

© Redactie 2014
marokko
forbes
othman benjelloun
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?