'Geen brood in Marokko wegens staking'

marokko
11
24 mrt '14
De Nationale Marokkaanse bond van Bakkers heeft besloten om aankomende woensdag en donderdag te staken. Het besluit volgde na een vergadering in Casablanca.

De staking is tot stand gekomen uit protest voor de Marokkaanse regelgeving rondom brood. De Marokkaanse regering heeft al jaren een maximumprijs vastgesteld, terwijl de bond hier van af wil. De regering weigerde een verzoek om bepaalde contracten, die het mogelijk maakten om de prijzen te laten stijgen, aan te gaan. Volgens de president van de bond Azaz El Houcine zal de staking plaatsvinden vanwege een gebrek aan flexibiliteit bij de Marokkaanse regering. 

Het zo laag houden van de prijzen zou volgens El Houcine van invloed zijn op de kwaliteit en service van brood. Volgens minister van Algemene Zaken Mohamed El Ouafa kan het Marokkaanse volk wel enkele dagen zonder brood van de bakkerijen. De Marokkaanse regering zou niets voelen voor de druk. Deze reactie van de minister zou de bakkerijen alleen maar bozer hebben gemaakt, meldt MWN.

Azaz wijst naar de stijgende productiekosten van brood. De Marokkaanse regering zou ondanks deze stijgende kosten al tien jaar niet open staan voor een verandering in de prijzen. De bakkerijen zien hun winst per brood dus alleen maar dalen. De bond zou nog wel open staan voor onderhandelingen. 

Arm Dat de regering de poot stijf houdt als het gaat om de prijzen van brood is voor de gemiddelde Marokkaan alleen maar goed nieuws. Veel belangrijke consumentengoederen zijn de laatste jaren al fors in prijs gestegen. Brood - een van de belangrijkste producten - duurder maken zou voor veel gezinnen een absolute ramp zijn. 

© Redactie 2014
marokko
brood
staking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?