'Mogelijk flinke misdragingen agenten tijdens nucleaire top'

algemeen
3
9 apr '14
De politie onderzoekt of agenten aan de vooravond van de nucleaire top NSS betrokken waren bij een drankfeest in een Wassenaars hotel.

Dat laat een woordvoerder woensdag weten na een verhaal hierover in het Leidsch Dagblad en andere regionale kranten van uitgever HDC. Gasten van Hotel Wassenaar hebben zich volgens de woordvoerder beklaagd over lawaai en drankgebruik tijdens een politiefeest in het hotel. Het feest begon op de zondagavond voor de top en ging door tot maandagochtend. Het feest zou zijn gehouden ter nagedachtenis aan een collega die een jaar eerder was overleden. 

"Wij hebben de gasten en het hotel inmiddels onze excuses aangeboden", zegt de woordvoerder. Het hotel zou een van de gasten verontschuldigingen en een tegemoetkoming hebben aangeboden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Volgens de woordvoerder waren bij het feest tien tot vijftien agenten betrokken. Hij kon niet zeggen hoe kort na het feest ze voor de beveiliging van de top aan de slag moesten. 

"Er waren toen heel veel collega's aan het werk en dat gebeurde in ploegendiensten." De Nederlandse agenten zijn niet de enigen die zich lieten gaan aan de vooravond van de top. Eerder werd bekend dat drie agenten van de Amerikaanse Secret Service die president Barack Obama moesten beveiligen op administratief verlof waren gestuurd nadat zij zich hadden uitgeleefd. Een van hen lag straalbezopen in een gang van zijn hotel, enkele uren voor zijn dienst moest beginnen. 

Later bleek dat ook een Amerikaanse marinier de bloemetjes had buitengezet. Hij had in Club 19 in Noordwijk opgeschept dat hij zich voor Obama moest werpen als iemand hem kwaad wilde doen. Een clubbezoeker omschreef hem in de Washington Post als dronken, maar aardig en onderhoudend met zijn verhalen. 

Op smartphonefoto's die werden gemaakt poseerde de marinier met een vrouw en andere gasten die zijn veiligheidsbadge die toegang gaf tot de politieke top om hun nek hadden. 

© Novum 2014
nss
wassenaar
politie
agenten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?