'Vooral Marokkanen zijn in Spanje doelwit van xenofobie'

marokko
86
15 apr '14
Een Spaanse onderzoeksgroep heeft onlangs een methode bedacht om xenofobie te herkennen.

De studie werd vervolgens losgelaten op de politiek en maatschappij van Catalonië. Wat blijkt? Vooral Marokkanen zijn doelwit van vreemdelingenhaat, concludeert de Interdisciplinaire Onderzoeksgroep voor Immigratie (GRITIM) aan de Universiteit van Pompeu Fabra in Barcelona, aldus MWN. De onderzoeksgroep analyseerde 130 bronnen na parlementaire debatten en interviews in de media. Dit deed het bij zes Catalaanse partijen tussen 2007 en 2012. 

Islam Volgens de onderzoekers is vooral de godsdienst van Marokkanen aangevallen door politici. 'Degenen die geen christen zijn werden het meest getroffen', meldt directeur Richard Zapata-Barrero. Volgens de directeur genieten Latijns-Amerikanen de voorkeur boven Marokkanen, die vooral wegens verschillende geloofsovertuigingen negatief worden ervaren. Volgens het onderzoek is een politieke toespraak xenofoob wanneer het voldoet aan de eerste drie van de 15 criteria van de onderzoeksgroep. 

Criteria Het eerste criterium betreft een toespraak die alleen wordt gegeven aan stemgerechtigden en buitenlanders worden uitgesloten. Het tweede punt is als er een beeld wordt geschetst van grote verschillen en constante strijd jegens elkaar. Als een spreker ook overdreven termen en ideeën gebruikt bij toespraken kan het als xenofobie gezien worden, aldus GRITIM.

© Redactie 2014
marokko
xenofobie
marokkanen
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?