Horrorgevangenis Abu Ghraib tijdelijk gesloten

buitenland
1
17 apr '14
De sluiting van de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Irak is niet permanent. Dat heeft het Iraakse ministerie van justitie woensdag gezegd.

De gevangenispoorten worden gewoon weer geopend worden als de veiligheid in de omgeving dat toelaat. De Abu Ghraib-gevangenis werd door Saddam Hoessein gebruikt om zijn tegenstanders op te sluiten en te executeren. In 2004, nadat Hoessein verdreven was, kwam de gevangenis opnieuw in opspraak nadat Amerikaanse bewakers er gevangenen vernederden en mishandelden. 

De sluiting is preventief, zegt de Iraakse minister van justitie Hassan al-Shimmari. De gevangenis ligt in een gebied waar een afsplitsing van Al-Qaida geregeld in botsing komt met de regering en soennitische milities. In de provinciehoofdstad Anbar werden woensdag nog twee zelfmoordaanslagen gepleegd. Daarbij kwamen vijf militairen en drie politieagenten om het leven. 

In Bagdad werden bij twee aanvallen nog eens vijf mensen gedood. De minister omschrijft het gebied als 'onrustig'. Als de omgeving weer veilig is en het gebouw is gerenoveerd keren de gevangenen terug. De 2400 mensen die er werden vastgehouden zijn overgeplaatst naar andere gevangenissen. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
abu ghraib
irak
gevangenis
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?