Zieke Bouteflika favoriet Algerijnse verkiezingen

buitenland
15
17 apr '14
De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is bij de presidentsverkiezingen die donderdag van start gaan zowel de grootste kanshebber als een door miljoenen Algerijnen gehate kandidaat.

De oude en zieke president wint naar verwachting een vierde termijn vanwege zijn dominante machtspositie binnen de belangrijkste staatsinstituties. Bouteflika neemt het op tegen vijf andere kandidaten. Geen van zijn tegenstanders heeft zo veel steun als Bouteflika binnen het staatsapparaat. Om die reden wordt verwacht dat de zittende president de overige kandidaten met gemak zal verslaan. 

Vorige maand vond voor het eerst met toestemming van de autoriteiten een zeldzame demonstratie plaats tegen de kandidaatstelling van Bouteflika. De betoging werd georganiseerd door de Barakat!-beweging, waarin vele Algerijnen die het huidige systeem zat zijn zich verenigd hebben. Ook protesteren veel mensen door de verkiezingen te boycotten. Bouteflika veranderde in 2008 de grondwet zodat hij president kon blijven. 

Dit stuitte toen nauwelijks op verzet en ook de Arabische Lente ging grotendeels voorbij aan Algerije. Maar een vierde termijn is zelfs voor Bouteflika misschien een stap te ver. Enkele geplande betogingen voor Bouteflika werden afgezegd doordat tegenstanders hiertegen protesteerden. Analisten zijn bang dat dit kan uitmonden in brede onvrede en demonstraties in het land. 

Ondanks zijn broze gezondheid en adviezen van Algerijnse hoogwaardigheidsbekleders stelde Bouteflika zich vorige maand opnieuw verkiesbaar. Sinds een hersenbloeding vorig jaar en een lang herstel in Frankrijk verschijnt de 76-jarige Bouteflika nog maar zelden in het openbaar. Hij heeft door de beroerte nu problemen met zijn spraak en motoriek. Zelfs tijdens zijn verkiezingscampagne lieten alleen zijn ministers en partijgenoten zich zien. 

Velen vragen zich dus ook af of hij nog wel in staat is het land te leiden. Vooral jongeren hebben een afkeer van Bouteflika, die voor hen het symbool is van een vastgeroeste gerontocratie die geen oog heeft voor de 80 procent Algerijnen die jonger zijn dan 45. Dezelfde generatie die de macht greep na de onafhankelijkheid in 1962 zwaait nu nog steeds de scepter in Algerije. "Na het afstuderen rest alleen werkloosheid en je hebt contacten nodig als je een baan wilt krijgen", zegt Redouane Baba Abdi. 

"De meeste mensen hier willen niet dat Bouteflika een vierde termijn krijgt. Hij is net een wandelend lijk." Een voormalige bankier valt hem bij. "Het is hier de omgekeerde wereld; de ouderen zeggen tegen de jongeren dat ze uit de weg moeten gaan", aldus Abderrahmane Hadj-Nacer. "Het volk is gecorrumpeerd door het uitdelen van baantjes en huizen. De productiviteit is vernietigd." 

Hoewel het land meer dan 140 miljard euro aan financiële reserves heeft, vertoont de Algerijnse economie enkele zorgwekkende tekenen. Volgens internationale financiële instellingen is de economie te veel afhankelijk van olie-export. De handel in aardgas en olie vormen maar liefst 95 procent van de export van het land en 63 procent van de begrotingsinkomsten. Reserves krimpen en volgens het Internationaal Monetair Fonds zijn 'grootschalige structurele hervormingen' nodig om de werkloosheid aan te pakken en de economie weer te laten groeien. 

Onder jongeren is 25 procent werkloos. Een man die hier verandering in wil brengen is oud-premier en belangrijkste oppositiekandidaat Ali Benflis. Hij wil de jeugd juist in het hart van de politieke besluitvorming betrekken. Benflis reisde de afgelopen weken het hele land door en zat hiervoor meer dan honderd uur in het vliegtuig - in tegenstelling tot de onzichtbare Bouteflika. 

De kans dat Benflis de al vijftien jaar zittende president van de troon stoot, is gering. De aandacht zal vooral uitgaan naar hoe ontevreden demonstranten op de herverkiezing zullen reageren. 

© Novum 2014
algerije
abdelaziz bouteflika
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?