Marokkaanse moskeeën gaan groen

marokko
9
18 apr '14
De Marokkaanse autoriteiten gaan de duizenden moskeeën in het land erop wijzen om milieubewuster om te gaan met elektriciteitsverbruik.

Marokko telt ongeveer 15.000 moskeeën en als al deze grootverbruikers minder stroom gaan gebruiken zou het milieu een flinke boost krijgen. Zonnepanelen moeten bovendien zorgen voor groenere energie. Het ministerie van Islamitische zaken werkt samen met het ministerie van Energie en Milieu om bepaalde doelstellingen te halen. In een overeenkomst staat onder meer dat het grote doel 40% minder energieverbruik in moskeeën is. 

Zonnepanelen De ministeries willen dat moskeeën over gaan op spaarlampen en zonnepanelen gaan installeren. Moskeebeheerders worden echter niet in de steek gelaten. Tijdens de eerste periode krijgen beheerders les over de voordelen van herbruikbare energie, meldt minister Abdelkader Amara van Energie en Milieu. Deze maatregelen zijn nodig want in 2030 gaat Marokko vier keer meer energie gebruiken, aldus het ministerie. 

Moskeeën energiebewuster maken zou ook burgers bewuster moeten maken. Bovendien wil de staat de energierekening van moskeeën terugdraaien. Momenteel bedragen deze rekeningen samen 3,5 miljoen euro per jaar. 

Grootse plannen Het project voor 'groene moskeeën' draagt bij aan het grote doel om Marokko tot een van de meest milieuvriendelijke landen ter wereld te maken. In 2020 gaat Marokko 42% van de energiebehoefte zelf produceren door vijf immense zonnecentrales. Deze centrales worden momenteel gebouwd. 

© Redactie 2014
marokko
islam
moskee
groene energie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?