Presidentsverkiezingen Syrië op 3 juni

buitenland
16
21 apr '14
Syrië gaat op 3 juni naar de stembus voor de presidentsverkiezingen.

Dat heeft de voorzitter van het Syrische parlement, Mohammed Laham, maandag gezegd. Het is zeer waarschijnlijk dat president Bashar Assad voor een nieuwe termijn gaat, ondanks de opstand in het land tegen zijn heerschappij. Volgens Laham kunnen kandidaten voor de verkiezingen zich van 22 april tot 1 mei registreren. 

"Ik roep de burgers van de Syrische Arabische Republiek in binnen- en buitenland op om hun recht te laten gelden en een president te kiezen", aldus Laham. Syriërs die in het buitenland wonen kunnen vanaf 28 mei al hun stem uitbrengen. Assad heeft nog niets losgelaten over een eventuele kandidatuur, maar de afgelopen maanden heeft het er alle schijn van dat hij campagne aan het voeren is. 

Hij bezocht gebieden waar de rebellen net verdreven waren. Zondag bracht hij een bezoek aan de christelijke stad Maaloula, waar hij zich opwierp als beschermer van de religieuze minderheden in het land. De burgeroorlog in Syrië, die al drie jaar lang woedt, heeft al zeker 150 duizend levens geëist. Een derde van de bevolking is verdreven van huis en haard. 

Het regime heeft de afgelopen tijd forse terreinwinst geboekt en lijkt daardoor meer zelfvertrouwen te hebben gekregen. Het is dan ook niet vreemd dat juist nu verkiezingen worden aangekondigd. Voor Assad wordt het zijn derde ambtstermijn. Hij volgde in 2000 zijn vader Hafiz Assad op. In 2007 werd hij herkozen. Er waren geen tegenkandidaten. 

© Novum 2014
syrië
arabische lente
assad
verkiezingen
mohammed laham
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?