Rusland weert moslimleider uit Krim

buitenland
2
22 apr '14
Moestafa Dzjemilev, een van de leiders van de Krimtataren, mag de komende vijf jaar niet meer terug naar de Krim.

Dat meldt het vertegenwoordigend orgaan van de bevolkingsgroep dinsdag op zijn website. Dzjemilev, die ook lid is van het Oekraïense parlement, werd de deur gewezen toen hij dinsdag van de Krim naar Kiev reisde. In het document dat de 70-jarige Dzjemilev bij het passeren van de grens tussen het geannexeerde schiereiland en het vasteland van Oekraïne zou zijn uitgereikt, wordt de staatsveiligheid van de Russische Federatie als reden opgevoerd voor het inreisverbod. 

In een toelichting verklaarde Dzjemilev dat hij ondanks het verbod om Rusland te bezoeken toch naar de Krim zal reizen. Hij was van 1991 tot 2013 voorzitter van de Medzjlis, het orgaan dat de Krimtataren vertegenwoordigt. Sinds 1998 is de partijloze Dzjemilev lid van de Verchovna Rada, het Oekraïense parlement. 

De islamitische Tataren moeten weinig hebben van bemoeienis van Rusland, waarmee zij een lastige geschiedenis hebben. In 1944 werden alle Tataren door de Russen van de Krim verbannen, waarbij velen van hen het leven lieten. Pas in de jaren tachtig mochten zij weer terugkeren. Zij zijn samen met de Oekraïense inwoners van de regio meer gesteld op een onafhankelijk Oekraïne dat zich richt op het Westen.

© Novum 2014
krim
oekraine
rusland
krimtataren
moestafa dzjemilev
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?