43% Nederlanders wil minder Marokkanen

algemeen
359
22 apr '14
Bijna de helft van de Nederlanders wil als het even kan minder Marokkanen. Maar liefst 43% van de ondervraagden geeft dit aan.

Een groter percentage (48%) zegt dat het aantal Marokkanen niet uitmaakt. Dat blijkt volgens een peiling van Maurice de Hond, die hij in opdracht van de PVV uitvoerde. Een belangrijk kritisch punt op het onderzoek zijn de 2500 ondervraagden. De vraag is in hoeverre deze groep de rest van Nederland kan vertegenwoordigen. Geert Wilders ziet de peiling echter als troef om zijn discriminerende en opruiende toespraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen te verantwoorden. 

Daar riep hij of aanwezigen meer of minder Marokkanen wilden. Zij scandeerden vervolgens 'Minder, minder, minder!'. In de samenleving zorgde dat voor veel ophef. In de weken daarna hebben Marokkaanse Nederlanders meerdere malen te maken gehad met discriminerende uitingen en gewelddadigheden richting hen. Ook deden honderden mensen aangifte tegen Wilders. 

Onderzoek Op de peiling is veel kritiek ontstaan omdat het tot onrust kan leiden. Volgens de Hond voerde hij het onderzoek uit zoals hij zijn onderzoeken altijd verricht. Op zijn site gaf hij tekst en uitleg over waarom hij in zee gaat met een figuur als Geert Wilders. 'Juist gezien mijn positie vind ik dat ik bij partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer geen selectie mag toepassen, voor wie ik dat onderzoek wel of niet doe.'

'Dat zoveel mensen geschokt waren door de wijze van optreden van Wilders op de avond van 19 maart jl begrijp ik zeker. Ik was dat ook. Maar laat men zich niet in slaap sussen door de vele - terecht - verontwaardigde reacties die daarop volgden? Want dit uitgevoerde onderzoek laat zien dat onder de oppervlakte een forse problematiek leeft', aldus De Hond.

© Redactie 2014
marokkanen
geert wilders
maurice de hond
peiling
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?