'Tachtig procent motorclubleden heeft strafblad'

algemeen
1
23 apr '14
Ruim tachtig procent van de leden van omstreden motorclubs heeft een strafblad.

Dat concludeert de Volkskrant woensdag uit een kennisrapport van de politie dat de krant in handen heeft gekregen. De politie weet van veel motorrijders of ze lid zijn van een motorclub omdat bij onder meer verkeerscontroles wordt genoteerd of zij een embleem van een motorclub dragen. Satudarah-kopstuk Santerra Manuhutu zegt in de krant dat zijn leden al voor het minste of geringste al aan de kant worden gezet. 

Onderzoek Bij het onderzoek gingen politieonderzoekers met de Universiteit Leiden na hoeveel van 601 bij de politie bekende leden van motorbendes een strafblad hebben. Het gaat onder meer om leden van Satudarah, No Surrender en Hells Angels. Kleinere, regionale motorclubs die geen omstreden reputatie hebben zijn niet in het onderzoek meegenomen. Bijna dertig procent van de bij de politie bekende 'outlawbikers' is veelpleger. 

Dat wil zeggen dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben staan. Het rapport is volgens de politie bedoeld om de kennis over motorclubs te vergroten. "Op basis van onze ervaringen hadden we verwacht dat het percentage leden met een strafblad hoog was, maar niet zó hoog", zegt hoofd operatiën bij de politie Oost-Nederland Pim Miltenburg in de krant. Manuhutu wijst erop dat de politie eigenlijk geen uitspraken kan doen over het aandeel dat crimineel is zolang de politie de ledenlijst van zijn club niet in handen heeft. 

"En als je constant de schijnwerpers op ons richt, ja, dan komen er vanzelf dingen naar boven. Als dat bij bijvoorbeeld de VVD zou doen, komen er ook lijken uit de kast." "Het is nooit gezegd dat het allemaal koorknaapjes zijn", reageert advocaat van Satudarah Erik Thomas in de krant. Het rapport komt volgens hem neer op 'naming and shaming' van motorclubs. 

"Het zou beter zijn om zaken voor de strafrechter te brengen. Dat is het juiste forum, niet de media." De spanningen tussen motorclubs nemen de laatste maanden toe door de komst van de Bandidos naar Nederland. Deze Amerikaanse club staat bekend als tegenhanger van de Hells Angels. 

© Novum 2014
motorbende
strafblad
senterra manuhutu
satudarah
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?