Nederlandse jihadi's pleegden zelfmoordaanslagen

algemeen
29
23 apr '14
Nederlandse jihadstrijders hebben twee zelfmoordaanslagen gepleegd in het Midden-Oosten.

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag gezegd bij de presentatie van het jaarverslag van de geheime dienst AIVD over 2013. Het zou gaan om Syrië en Irak. De aanslagen onderschrijven volgens Plasterk het risico van uitreizende en terugkerende jihadstrijders. Uit het jaarverslag van de dienst blijkt dat het aantal jihadi's dat naar Syrië vertrekt nog steeds groeit. 

Daarnaast is een groot deel van hen al teruggekeerd, wat serieuze risico's kan opleveren. Niet alleen kunnen zij een opdracht hebben om een aanslag in het Westen te plegen, ook voedt het de radicalisering van moslims in Nederland, aldus de AIVD. "Zij vormen potentieel een grote bedreiging voor de veiligheid", schrijft Plasterk in het voorwoord van het jaarverslag. 

"Meestal jonge mensen doen ervaring op met heftig geweld, raken ideologisch extra gemotiveerd, doen internationale contacten op, en een deel van hen keer vervolgens terug naar Europa." Behalve de onrust in het Midden-Oosten als gevolg van de strijd in Syrië vraagt de geheime dienst in zijn jaarverslag ook aandacht voor bedreigingen voor de Nederlandse topsectoren. 

De digitale spionage van politieke, economische en technologische kennis wordt steeds geavanceerder. De 'cyberbedreigingen' trekken zich weinig aan van landsgrenzen. Het inlichtingenwerk gebeurt dan ook in samenwerking met andere diensten, aldus Plasterk. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2014
polderjihadisten
ronald plasterk
zelfmoordaanslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?