Jonge Marokkaan pleegt zelfmoord na scheerbeurt politie

marokko
52
24 apr '14
Justitie in Marokko doet onderzoek naar de omstandigheden rondom de zelfmoord van een jonge arrestant.

De strijd tegen de Tcharmil-bende heeft voor de eerste dode gezorgd. Politieagenten arresteerden de jongeman omdat ze hem identificeerden als een van de bendeleden. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben zich op de zaak gestort en willen een straf voor de verantwoordelijken. Zij spreken van een 'willekeurige en onnodige arrestatie'. 

Lang haar De bendeleden van Tcharmil staan bekend om hun vreemde kapsels. Politieagenten en leden van de hulptroepen in Sidi Bettach stopten drie jongemannen omdat ze verdacht veel leken op hetgeen de bendeleden uitdragen in kleding en kapsel. Na de arrestatie werden hun hoofden kaalgeschoren. Bij twee van hen verliep het zonder al te veel moeite maar de derde verdachte had al 12 jaar lang haar en was er dol op, zegt Mohamed Medlouf tegenover Yabiladi. 

Medlouf is verantwoordelijk voor de mensenrechtenorganisatie AMDH in Benslimane. De agent die de hoofden kaal schoor gebruikte uiteindelijk veel kracht om het lange haar van de jongen weg te krijgen. Medlouf stelt dat deze jongens niets verkeerds gedaan hadden omdat ze net van een feestje kwamen toen ze werden gearresteerd. 'Zelfs als ze een misdaad hadden begaan, moeten ze voor hen zorgen.'

Zelfmoord Toen de jongens zaterdagavond naar huis mochten besloot de jongen met lang haar zichzelf van het leven te beroven middels opknoping. Hij werd zondagochtend gevonden. Voor Medlouf bestaat er geen twijfel over de aanleiding. Het scheren van zijn haar zou hem ongelukkig hebben gemaakt en tot zoiets gedreven hebben. De vereniging vraagt zich af waarom het haar van de jongen tegen zijn wil in werd weggehaald. 

'Het was een gezellige jongeman en ging problemen uit de weg', zegt Medlouf. AMDH houdt de politieagenten en hun leiding verantwoordelijk voor de zelfmoord. Zij zien graag dat ze worden berecht. 
Rechtszaak Dinsdag liet de procureur-generaal van het Hof van Beroep in Casablanca weten dat een onderzoek is ongesteld naar de omstandigheden van de zelfmoord. Ook willen ze de verantwoordelijken identificeren, meldt staatspersbureau MAP. De officier van justitie beloofde de nodige maatregelen te nemen. 


Verdriet De familie van de jongeman is in shock. Het duurde even voor ze het lichaam kregen wegens autopsie. Uiteindelijk werd de jongen dinsdag begraven in aanwezigheid van ongeveer 500 mensen, waaronder hooggeplaatste ambtenaren. 'Voor nu kunnen we niets anders dan het wachten op de resultaten van de autopsie en het onderzoek', zegt Medlouf. Volgens Febrayer.com is de vader van de verantwoordelijke agent een generaal in het leger. 

De generaal zou al geschorst zijn omdat zijn zoon in opspraak is geraakt. Officiële bronnen ontkennen noch bevestigen dit bericht.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2014
marokko
sidi bettach
benslimane
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?