Morgen eerste zomerse dag van het jaar

algemeen
12
24 apr '14
Vrijdag wordt mogelijk de eerste zomerse dag van het jaar. De temperaturen lopen op tot 25 graden in het binnenland.

Volgens meteorologen van weeronline.nl wordt het in ieder geval de eerste echte rokjesdag van het jaar. Voor een zomerse dag moet het in De Bilt 25 graden worden. De laatste keer dat dat gebeurde was op 6 september. Of het vrijdag gebeurt, is nog even afwachten. Lokaal wordt de 25 gradengrens in Brabant en Limburg zeker gehaald. Om van echt 'rokjesweer' te spreken moet de zon schijnen en moet het minstens 20 graden zijn, vindt weeronline.nl. 

Ook moet er niet te veel wind staan. Vrijdag scoort het 'rokjesweercijfer' op veel plaatsen een tien. De term rokjesdag werd in Nederland populair door de in 2009 overleden columnist Martin Bril. Het is volgens hem de dag waarop een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar de rokjes uit de kast trekken. Doorgaans gebeurt dat midden april. 

Volgens weeronline.nl mogen de mannen bij goed rokjesweer de rok overigens gerust vervangen door de korte broek. Het weer is goed nieuws voor de kinderen die vrijdag meedoen aan de Koningsspelen. Vorig jaar viel de eerste editie nog volledig in het water. Overigens kunnen later vrijdagmiddag buien regen- en onweersbuien ontstaan die lang aan kunnen houden. 

Op Koningsdag is het met 17 tot 21 graden iets koeler en zijn er meer wolken. Vooral in de middag en 's avonds kunnen enkele buien de kop op steken. 

© Novum 2014
het weer
zomer
weeronline
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?