'Achterstand allochtonen op arbeidsmarkt blijft'

economie
30
4 jun '14
De achterstand van niet-westerse allochtonen op de arbeidsmarkt wordt waarschijnlijk niet snel ingelopen.

Dat komt doordat een veel kleiner deel van deze groep een havo- of vwo-diploma haalt. Dat concluderen de makers van de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd. In sommige regio's hebben veel minder allochtonen werk dan in andere, blijkt uit de atlas. Zo had onder deze groep in Purmerend ruim de helft van de allochtonen de afgelopen vier jaar een baan, net als in Spijkenisse. 

Aan de andere kant van het spectrum was in Maastricht en Emmen minder dan een kwart van de allochtonen aan het werk. "Er wordt wel beweerd dat deze achterstand op de arbeidsmarkt vanzelf, met de opeenvolging van generaties, wordt ingelopen. Dat is echter zeer de vraag", schrijven de onderzoekers. 

Bij deze conclusie koppelen de onderzoekers het succes van de allochtonen op het voortgezet onderwijs aan de kans op een baan. Zo haalt in Venlo slechts achttien procent van de niet-westerse allochtonen een havo- of vwo-diploma, tegenover bijna de helft van de autochtone scholieren in de Limburgse plaats. 

In Amstelveen haalt 58 procent van de niet-westerse allochtonen een dergelijk schooldiploma. Onder de autochtone scholieren is dat zeventig procent. 

© Novum 2014
allochtonen
arbeidsmarkt
werkloos
heid
werkloos
maastricht
emmen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?