Hoe halal is kalkoenvlees? Steun het onderzoek!

algemeen
8
12 jun '14
Hoe Halal is ons kalkoenvlees? De Halalpolitie doet er onderzoek naar.

Kalkoenvlees, je eet het vaker dan je denkt. Het wordt verwerkt in broodjes döner maar ook verkocht bij de islamitische slager als kalkoenshoarma, kalkoenfilet of hele kalkoen. Het eerste probleem ligt bij de listige verkopers die sjoemelen met het vlees, kalkoenvlees wordt namelijk vaak aangesmeerd als kalfsvlees of lamsvlees.  

Prijsverschil
De reden waarom er zoveel met kalkoenvlees wordt gefraudeerd laat zich makkelijk raden: de kiloprijs van kalkoenfilet ligt tussen de 4,00 en 5,50 euro, terwijl kwalitatief lamsvlees zonder been (zonder bot) minimaal rond de 13,00 euro per kilo ligt. Lamsvlees met been (met bot) is iets goedkoper, maar de prijs daarvan ligt rond de tien euro. Het is een prijsverschil waar veel sjoemelaars een diepe buiging voor maken.

Oorsprong kalkoenvlees
In Nederland worden er nauwelijks kalkoenen geslacht, alleen tijdens de feestdagen in de wintermaanden is hier vraag naar vanuit de consument. Daarom moeten de kalkoenen in het buitenland geslacht worden. Maar hoe betrouwbaar is dit vlees nou echt?

Kalkoenkoning
De import van halal kalkoenvlees wordt verricht door een in Noord-Holland gevestigde importeur. Via dit bedrijf krijgen groothandels en andere handelaren hun kalkoen. Bij deze fabrieken maakt men bijvoorbeeld kalkoenshoarma van het vlees.

Bij een aantal slagerijen en buurtsupers bestaat er twijfel over de halal-waardigheid van dit product. Nader onderzoek moet laten blijken of dit terecht is.

Halal-certificaat
Van één Duits slachthuis weet de Halalpolitie zeker dat deze onterecht halal gecertificeerd is. In Nederland maken twee pluimveeslachterijen gebruik van gasbedwelming vóór de kalkoenen geslacht worden, ondanks dit wordt hun handel wel halal-gecertificeerd. 

Gasbedwelming
Een Duitse halal-certificeerder maakte onlangs duidelijk dat minimaal 20% van de geslachte kalkoenen eerst vergast wordt, pas hierna volgt de islamitische rituele slachting. Naast het feit dat dit ingaat tegen de regelgeving van ons geloof, is het ook onduidelijk wat voor effect dit heeft op het vlees. De aanhoudende geruchten zijn verontrustend genoeg om een uitgebreid onderzoek in te stellen. 

Daarbij heeft de Halalpolitie het plan gevat om de Duitse slachthuizen te bezoeken, de slachtprocedures te bekijken en de betrokken halal-certificeerders (indien de kalkoenslachterij halal gecertificeerd is) kritische vragen te stellen. Dit onderzoek zal een aantal weken tot maanden in beslag nemen, afhankelijk van de openheid en transparantie van de groothandels en de slachthuizen.

Crowdfunding-actie
De kosten voor dit onderzoek zijn geraamd op 2.500 euro. Omdat de slachthuizen verspreid liggen over een zeer groot gebied en er een aantal groothandels en versnijderijen (locaties waar het kalkoenvlees wordt versneden tot bijvoorbeeld shoarmareepjes) in Nederland bezocht moeten worden vallen de kosten hoger uit dan anders. 

Vandaar dat de Halalpolitie dit kalkoenonderzoek door middel van crowdfunding willen financieren. Jouw hulp is van cruciaal belang, dus doneer!

Klik hier voor meer informatie en donaties. 






© Redactie 2014
halal-vlees
kalkoen
halal-politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?