Werknemers bekeren zich tot islam voor klus in Saudi-Arabië

economie
155
26 jun '14
Werknemers van het Nederlands bedrijf Rusch zijn moslim geworden om een grote klus aan te kunnen nemen in Mekka.

Rusch is een kranenbouwer en kreeg de opdracht nadat het grootste bouwbedrijf van Saudi-Arabië, Saudi Binladen Group (SBG), afhaakte. Het is de bedoeling dat het bedrijf een galerij rond de Kaaba in Mekka zou slopen. Het zou volgens het Financieel Dagblad een gevaarlijke klus worden om met sloopkogels te werken omdat pelgrims dichtbij liepen. SBG klopte daarom aan bij kranenbouwer Rusch, bekend om innovatieve sloopoplossingen. 

De ambitieuze opdrachtgever was gelijk van plan om drie sloopmachines aan het werk zetten. Daarom moest Rusch twaalf gekwalificeerde moslims vinden die de machines kunnen bedienen, alleen moslims mogen namelijk in de buurt van de Kaaba komen. SBG stelde echter voor om niet-islamitische machinisten en monteurs te bekeren tot de islam. 

Eigenaar Ruud Schreijer vond dat deze mannen 10.000 euro per maand konden verdienen. 'Echt Hollandse jongens', zegt hij tegen het FD. 'Eentje is daar zelfs op zijn klompen heen gegaan.' Zelf wilde hij geen moslim worden en daarom niet bij de werkzaamheden in Mekka aanwezig. 'Je prevelt het zinnetje 'Allah is groot en Mohammed is zijn boodschapper' en klaar ben je', aldus een van de monteurs. 

De Binladen groep regelde vervolgens de werkpassen en visums. Voor de mannen was het hard doorwerken en 'alleen tijdens het gebed konden ze het werk neerleggen'. Over vier maanden gaan de 'nieuwe moslims' het laatste deel van de galerij slopen. Van de dreigende handelsboycot merkt Rusch vooralsnog niets.

© Redactie 2014
saoedi-arabië
islam
rusch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?