Politiechef Den Haag: 'Marokkanen barbaren en genetisch crimineel'

algemeen
186
7 jul '14
Politiechef Paul van Musscher is in opspraak geraakt door uitspraken uit het verleden.

In 2010 sprak Van Musscher in het tv-programma ZOZ over de groep Marokkaanse criminelen in Gouda. Als het om deze groep gaat heeft hij - net als veel hoogwaardigheidsbekleders - een vreemde mening over Marokkanen in Nederland. In het praatprogramma zei hij dat het woord 'Berbers' afstamt van barbaren. Van Musscher: 'Ik heb het me laatst uit laten leggen door iemand waar wij les van krijgen over multiculturaliteit. Wij nemen dat onderwerp heel serieus. Een Marokkaanse man. En die legde me uit dat de inwoners uit Gouda uit het Rif gebergte komen. Dat zijn Berbers. Berber komt van het woord Barbaar.' 

Hij gaat verder: 'En dat is inderdaad cultureel ingebakken dat ze wat wilder zijn. Wat makkelijker op straat leven. Wat ruiger. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch meegekomen is'. 

Ophef Den Haag De politie in sommige wijken in Den Haag heeft niet echt een feilloze reputatie. Zeker als het gaat om 'Marokkanen pesten' scoort het korps in Schilderswijk bedroevend goed. Bovendien komen er steeds meer meldingen binnen van door agenten in elkaar geslagen Marokkaanse burgers. 

Weblog WijBlijvenHier haalt verwoestend uit: 'We weten nu dus waarom Haagse agenten anno 2014 graag Marokkaanse jongeren hardhandig arresteren en het ziekenhuis in meppen. En dat zal onder leiding van Musscher – die zélfs portefeuillehouder Discriminatie Landelijk is - voorlopig ook zo blijven'. 

Vragen Hoewel de uitspraken van jaren geleden dateren is het weer actueel door de ernstige misstanden bij politie Den Haag. Is iemand als Paul van Musscher wel geschikt voor een dergelijke taak? Dat wil ook de moslimpartij Partij van de Eenheid weten. 

'Na de vele misstanden bij politie Haaglanden m.b.t. discriminatie en buitensporig geweld tegen met name inwoners van allochtone achtergrond is dit wel het laatste wat dit korps kan gebruiken. Het college moet hier ferm afstand van nemen en Van Musschen moet publiekelijk zijn excuses aanbieden aan de Marokkaanse gemeenschap', aldus fractievoorzitter Abdurrazaq Khoulani.

Ook collega Arnoud van Doorn gaat in op de kwestie: 'Het is de zoveelste uitglijder bij politie Haaglanden. Als dit het voorbeeld is dat de dienders op straat krijgen van de korpsleiding dan begrijp ik waarom discriminatie bij dit korps zoveel voorkomt. Een hele slechte zaak'. 

Twee keer geel is rood De PvdE wil behalve excuses ook dat er een formele sanctie volgt richting Van Musschen. 'Dit is een gele kaart. Bij de volgende blunder moet deze man echt een andere baan gaan zoeken. En dan niet bij de politie', aldus Khoulani. De Partij van de Eenheid heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Jozias Van Aartsen.

Vanaf 6:15

© Redactie 2014
marokkanen
den haag
paul van musscher
politie
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?