Oranje met opgeheven hoofd naar huis na verlies tegen Argentinië

629
10 jul '14
Argentinië heeft Nederland in de halve finale van het WK gestuit. Na 120 doelpuntloze minuten namen de Zuid-Amerikanen de strafschoppen beter: 4-2.

Strafschoppen van Ron Vlaar en Wesley Sneijder werden door de Argentijnse doelman Sergio Romero gestopt. Nederland stortte zich, met de van een blessure teruggekeerde Nigel de Jong en Ron Vlaar, vanaf het begin volledig op het aan de ketting leggen van Lionel Messi. Dat leverde Oranje eerst veel balbezit op, maar weinig kansen. De bal werd vooral veel heen en weer getikt op het middenveld, maar omdat de Argentijnen Arjen Robben en Robin van Persie in de tang hadden konden die niet in stelling worden gebracht.

Een schot van Wesley Sneijder dat naast ging was het eerste wapenfeitje van Oranje en Argentinië stelde daar een harde vrije trap van Messi tegenover. Jasper Cillessen had het schot echter doorzien. Uit een corner kon Ezequiel Garay nog inkoppen, maar zijn inzet ging over. Bruno Martins Indi liep voor een lichte overtreding op Messi tegen een gele kaart aan. Even daarvoor had de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir echter wel een stevige trap van Martin Demichelis tegen Wesley Sneijder onbestraft gelaten.

Martins Indi werd aan het begin van de tweede helft gewisseld voor Daryl Janmaat. Argentinië was in de tweede helft de ploeg met de betere kansen. Gonzalo Higuain schoot van dichtbij in het zijnet met nog vijftien minuten op de klok. Even eerder was een kopkans van Argentinië door Janmaat al onschadelijk gemaakt. Op dat moment was bij Nederland ook Jordy Clasie, de enige veldspeler die nog geen minuten had gemaakt op dit WK, ingevallen voor De Jong.

De invallers brachten iets meer diepte in de Nederlandse formatie en gekoppeld aan vermoeidheid bij het Argentijnse centrum kwam er zowaar iets meer ruimte. Bij het ingaan van de blessuretijd kon Robben dankzij een hakje van Sneijder het strafschopgebied in. Met een uiterste krachtsinspanning kwam Javier Mascherano echter nog terug om een perfecte tackle uit te voeren. Ook in de verlenging kwam er meer Nederlandse druk.

Toen ook Van Persie werd vervangen door Huntelaar oogde Nederland net als in de voorgaande wedstrijden fitter dan de tegenstander. Robben dribbelde nog een keer tussen drie man vrij, maar zijn voorzet leverde niets op. Aan de andere kant was er een kopkans voor Rodrigo Palacio waar Cillessen geen moeite mee had. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Ron Vlaar, die de hele wedstrijd nog niets fout had gedaan, miste direct de eerste Nederlandse strafschop.

Robben schoot wel raak, maar ook de inzet van Sneijder werd door Romero gestopt. Dirk Kuyt trof nog wel doel, maar hoewel Cillessen zijn handen tegen het schot van Maxi Rodriguez kreeg, was dat niet voldoende om de bal te keren. Voor Argentinië betekent de zege dat de ploeg nog nooit een halve finale verloor. Het was overigens nooit eerder voorgekomen dat een halve finale in het WK na 120 minuten op 0-0 was geëindigd. Argentinië speelt zondag in de finale tegen Duitsland. Nederland neemt het zaterdag in de troostfinale op tegen Brazilië.