Duitsland wereldkampioen na winst op Argentinië

597
14 jul '14
Duitsland heeft zondag het WK voetbal gewonnen. De ploeg van bondscoach Joachim Löw was na verlenging met 1-0 te sterk voor Argentinië, dat woensdag Oranje had uitgeschakeld.

Invaller Mario Götze tekende in Maracanã in de 113e minuut voor de winnende goal. Duitsland pakte zijn vierde wereldtitel uit de historie en de eerste sinds 1990. In de reguliere speeltijd werd niet gescoord en in de verlenging leek hetzelfde te gebeuren. In de 113e minuut brak Götze echter de ban. Na een schitterende actie van André Schürrle schoot hij prachtig raak. Lionel Messi was vervolgens met een kopbal nog dichtbij de gelijkmaker. Een vrije trap van de Argentijnse sterspeler ging in blessuretijd hoog over, waardoor Argentinië op twee wereldtitels blijft staan.

Duitsland gold na de galavoorstelling tegen Brazilië (7-1) als de torenhoge favoriet. De praktijk bleek weerbarstiger. De Duitsers hadden vanaf het begin hun handen vol aan de Argentijnen, die ditmaal met beduidend meer flair dan tegen Nederland speelden. De Zuid-Amerikanen waren de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, met daarbij Gonzalo Higuain in de hoofdrol. De spits van Napoli miste in de twintigste minuut een enorme mogelijkheid. Hij faalde vrij voor doelman Manuel Neuer.

Even later dacht Higuain wel gescoord te hebben, maar zijn treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. De Duitsers kregen na een halfuur wat meer grip op het spel van de opponent. Dat was grotendeels het gevolg van een (noodgedwongen) wissel. Christoph Kramer, die door het afhaken van Sami Khedira op het laatste moment aan de basisopstelling was toegevoegd, verliet groggy het veld en werd vervangen door Schürrle. De spits van Chelsea liet zich meteen gelden met een schot op de vuisten van Sergio Romero. Beide ploegen werden in het vervolg van de eerste helft nog eenmaal gevaarlijk.

Messi kon na een knappe solo ternauwernood gestuit worden door Jérôme Boateng, terwijl Benedikt Höwedes aan de andere kant uit een corner op de paal kopte. Na de rust waren de kansen schaarser. De grootste was voor Messi, maar de sterspeler van Barcelona liet na zich onsterfelijk te maken. Hij schot voorlangs. Argentinië brak via Higuain nogmaals gevaarlijk door, maar scheidsrechter Rizzoli bestrafte onbesuisd uitkomen van Duitsland-doelman Manuel Neuer merkwaardig genoeg in het nadeel van Higuain. In de slotfase leken de Argentijnen, net zoals tegen Nederland, conditioneel de mindere.

Duitsland kreeg de overhand, maar toonde zich slordig in de eindfase. Kroos kreeg een goede mogelijkheid, maar mikte naast. De angst om niet te verliezen overheerste, waardoor een verlenging onvermijdelijk bleek. Ook in de verlenging ontvouwde zich een waar schaakspel. Duitsland dicteerde, zonder daarbij grote risico's te nemen, en Argentinië loerde op de counter. Binnen een minuut kregen de Duitsers wel een goede mogelijkheid, maar net als eerder in de wedstrijd stuitte Schürrle op de vuisten van Romero. Groter was de kans voor de Argentijnse invaller Rodrigo Palacio, maar zijn lobje ging net naast.

De wedstrijd leek op een penaltyserie af te stevenen, maar Götze besliste anders. Hij nam een voorzet van Schürrle op de borst aan, twijfelde niet en schoot zonder de bal te laten stuiteren raak. Zelfs Lionel Messi kon de Duitse zege niet voor voorkomen. Een kopbal ging op het dak van het doel en een vrije trap op een veelbelovende plek hoog over.