'Boeing 777 uit Amsterdam neergestort in Oekraïne'

algemeen
937
17 jul '14
Een Boeing 777 van Malaysia Airlines en KLM uit Amsterdam is donderdag neergestort in het oosten van Oekraïne.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van een bron in luchtvaartkringen. Aan boord zouden 280 passagiers en vijftien bemanningsleden zijn geweest. Het toestel zou op weg zijn geweest van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en begon op vijftig kilometer van de Russische grens hoogte te verliezen. Volgens de internetkrant Oekraïnska Pravda is het toestel neergehaald. 

Pro-Russische separatisten in de regio zouden beschikken over wapens waarmee dat mogelijk is. De verbinding met het vliegtuig van Malaysia Airlines zou om 15.20 uur Nederlandse tijd zijn verbroken, meldden bronnen aan het Oekraïense medium. Het toestel vloog op dat moment op tien kilometer hoogte in een internationale corridor. 

De luchtvaartautoriteiten in Oekraïne konden het nieuws tegenover de Oekraïnska Pravda niet bevestigen. Schiphol en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag konden nog geen commentaar geven. KLM had ook nog niet meer informatie. 
Update Alle 295 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines en KLM die donderdag is neergestort in Oekraïne zijn omgekomen. Dat meldt de adviseur van de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Anton Gerasjtsjenko op zijn Facebook-pagina. Volgens Gerasjtsjenko is het toestel boven de stad Torez neergehaald door pro-Russische separatisten. 

Daarvoor maakten ze gebruik van een raketlanceerinstallatie. Het vliegtuig van Malaysia Airlines en KLM was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het was om 12.00 uur van Schiphol vertrokken. 

Update Aan boord van de Boeing 777 van Malaysia Airlines en KLM die is gecrasht in Oekraïne zaten een nog onbekend aantal Nederlanders. Reisorganisatie D-Reizen bevestigt dat er zeker twintig Nederlanders zijn opgestapt. Momenteel wordt geïnventariseerd hoeveel het er zijn. 

Het Russische persbureau Interfax meldde eerder dat alle 295 inzittenden zijn omgekomen. Het vliegtuig van Malaysia Airlines en KLM was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het was om 12.00 uur van Schiphol vertrokken. 

© Novum 2014
maleisië
schiphol
amsterdam
oekraine
kuala lumpur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?