154 Nederlanders omgekomen bij crash

algemeen
937
18 jul '14
Bij de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn zeker 154 Nederlanders omgekomen. Van 47 passagiers is de identiteit nog onbekend.

Dat heeft Huib Gorter van Malaysia Airlines gezegd tijdens een persconferentie op Schiphol. Naast de 154 Nederlanders zaten in het vliegtuig 27 Australiërs, 23 Maleisiërs, elf Indonesiërs, zes Britten, vier Duitsers, vier Belgen, drie Filipijnen en een Canadees. Malaysia Airlines gaat vooralsnog uit van een ongeluk. Wat de eventuele aanleiding van het neerstorten van het toestel is, is nog onduidelijk. 

Gorter wilde daar op de persconferentie niet over speculeren. Volgens verschillende berichten zou het vliegtuig met een raket uit de lucht zijn geschoten. Gorter wilde hier niet over speculeren. Ook kon hij niet zeggen op welke hoogte het vliegtuig vloog toen het contact werd verbroken. Het vliegtuig is zo'n vijftig kilometer van de grens met Rusland neergestort.

Donderdagnacht nog zal een vliegtuig van Malaysia Airlines vanuit Kuala Lumpur naar Kiev vliegen. Van daaruit zal een team naar het afgelegen gebied afreizen om nader onderzoek uit te voeren. Nabestaanden krijgen van de luchtvaartmaatschappij ook de mogelijkheid naar Kiev af te reizen als ze dat willen. Dat kan op zijn vroegst morgen. 

Samen met de ambassadeur van Maleisië spreekt Gorter donderdagavond nog uitgebreid met de nabestaanden, die zijn ondergebracht in een hotel op Schiphol. President-directeur van Schiphol Jos Nijhuis zei alles te zullen doen om de nabestaanden zo goed mogelijk op te vangen en te ondersteunen. 

© Novum 2014
oekraine
vliegcrash
schiphol
maleisië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?