173 Nederlanders omgekomen bij vliegramp

algemeen
0
18 jul '14
Zeker 173 Nederlanders zijn donderdag omgekomen bij de vliegtuigramp in het oosten van Oekraïne.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines is zo goed als zeker neergeschoten, zo maakte de Maleisische minister van transport Datuk Seri Liow Tiong Lai vrijdag bekend op een persconferentie in Maleisië. Eerder werd melding gemaakt van minimaal 154 Nederlandse slachtoffers. "In de afgelopen uren hebben vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Oekraïense overheid ons aangegeven dat Malaysia Airlines MH17 is neergeschoten", zei de minister. 

"Als dit wordt bevestigd, dan is dat in strijd met het internationale recht en zou het indruisen tegen het menselijk fatsoen." De bewindsman pleitte voor een grootschalig en onafhankelijk internationaal onderzoek naar de toedracht. De luchtvaartmaatschappij publiceert later op de dag de passagierslijst met alle nationaliteiten. Van twintig slachtoffers is de nationaliteit nog niet achterhaal. 

De minister ging ook in op de route die het toestel aflegde. Hij benadrukte dat de route als een veilige vliegroute werd gezien en dat eerder op de dag ook nog vliegtuigen gebruik hebben gemaakt van de route. Inmiddels vliegen er geen toestellen van de luchtvaartmaatschappij meer over Oekraïne. Een team van veertig man is door de luchtvaartmaatschappij naar Amsterdam gevlogen om de nabestaanden van de slachtoffers steun te bieden. Volgens de verkeersminister ligt daar nu de absolute prioriteit. 

© Novum 2014
maleisië
vliegcrash
malaysia airlines
oekraine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?