VS spreken zich 'kritisch' uit na zoveelste kindermoord in Palestina

buitenland
39
18 jul '14
Israël doet niet zijn uiterste best om te voorkomen dat er bij zijn aanvallen op de Gazastrook burgers om het leven komen. Dat zeggen de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde het hoge aantal burgerdoden in Gaza donderdag hartverscheurend. Het wees daarbij op de vier spelende kinderen die woensdag op het strand in Gaza dodelijk werden getroffen door Israëlische bommen. De slachtoffers waren neefjes van elkaar. Donderdag kostten Israëlische aanvallen opnieuw aan drie kinderen het leven. 

Het ministerie uitte ook kritiek op de militanten van Hamas, die Israël vanuit de Gazastrook blijven bestoken met raketten en mortiergranaten. Daarmee zorgen ze ervoor dat het geweld blijft voortduren, zei woordvoerder Jen Psaki van het ministerie. Deze raketten zijn echter ongevaarlijk gebleken, mede door raketschild Iron Dome. Het geweld tussen Israël en Hamas heeft de afgelopen weken het leven gekost aan ruim 260 Palestijnen en zeker één Israëliër. 

Afschuwelijk Psaki noemde de aanvallen op het strand waarbij de vier neefjes omkwamen afschuwwekkend. "De tragische gebeurtenissen maken duidelijk dat Israël al het mogelijke moet doen om te voldoen aan de normen die het hanteert om te voorkomen dat er burgers worden gedood. We zullen Israël hier op blijven wijzen." Toen hem werd gevraagd of de VS van mening zijn dat Israël niet voldoende zijn best doet om burgerdoden te voorkomen zei Psaki: "We vinden dat er zeker meer gedaan kan worden." 

Minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opnieuw zijn zorgen geuit over het grote aantal burgerslachtoffers, aldus het ministerie. Toen Netanyahu Kerry daarop op het gevaar wees dat de smokkeltunnels van Hamas voor Israël vormen zei Kerry dat Israël het recht heeft zichzelf tegen dit gevaar te beschermen. 

Dit moet volgens Kerry gebeuren door middel van een precisieoperatie. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep Israël donderdag op 'veel meer' te doen om te voorkomen dat er burgers om het leven komen in de Gazastrook. Hij noemde de dood van de vier jongetjes op het strand verschrikkelijk. 

© Novum 2014
zionisten
palestina
vs
vn
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?