Weer meer dan honderd doden in Gaza

buitenland
46
22 jul '14
Voor de tweede dag op rij zijn er maandag in de Gazastrook meer dan honderd doden gevallen.

Sinds het uitbreken van het jongste geweld tussen Israël en het Hamas-bestuur in Gaza zijn er volgens Palestijnse ambtenaren minstens 566 Gazanen omgekomen. Nog eens 3350 mensen raakten gewond. 

Het bloedvergieten zet de internationale gemeenschap aan tot steeds meer haast. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn maandag in Caïro aangekomen voor een bemiddelingspoging. 

De Verenigde Staten spreken nog altijd hun steun uit voor 'het recht van Israël zichzelf te verdedigen'. Maar president Barack Obama liet maandag iets doorschemeren van zijn met elke nieuwe dode groeiende ongemak. Israël heeft Hamas volgens Obama inmiddels 'aanzienlijke schade' toegebracht, en er moeten niet nog meer burgerdoden vallen. 

Kerry en Ban zijn naar Caïro afgereisd om een Egyptisch vredesplan nieuw leven in te blazen. Egypte kreeg Israël vorige week zover een wapenstilstand in acht te willen nemen. Hamas weigerde echter de wapens neer te leggen zo lang de blokkade van Gaza niet wordt opgeheven, en het geweld laaide weer op. 

De premier van Gaza, Hamas-leider Ismail Haniyeh, blijft bij zijn standpunt. We kunnen niet berusten in de blokkade, zei hij maandag. ''We kunnen niet terug, we kunnen niet terug naar het stilletjes sterven.'' Alle 1,7 miljoen Gazanen zouden dat met hem eens zijn. 

Hamas wantrouwt de nieuwe machthebbers in Egypte, die Hamas' geestverwanten van de Moslimbroederschap de macht heeft ontnomen en opjaagt. De radicale beweging hoopt dat haar bondgenoten Qatar en Turkije met een aantrekkelijker vredesplan komen. 

VN-chef Ban Ki-moon ziet geen heil in het verbinden van voorwaarden aan een staakt-het-vuren. Hij vreest dat het nooit van een bestand komt als Hamas erop blijft staan dat Israël ook andere concessies doet. 

© Novum 2014
gazastrook
israel
gazastrook
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?