Israël: Hamas verantwoordelijk voor mislukt bestand

buitenland
5
22 jul '14
De internationale gemeenschap moet Hamas verantwoordelijk houden voor het afwijzen van meerdere wapenstilstanden en het voortzetten van zijn aanvallen tegen Israëlische burgers.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag gezegd.

"Wat Hamas laat zien is een nieuw voorbeeld van islamistisch extremisme, gewelddadig extremisme over onoplosbare trauma's uit het verleden", aldus Netanyahu. "Hamas is als Daesh, Hamas is als Al-Qaida, Hamas is als Hezbollah, Hamas is als Boko Haram'.

Netanyahu sprak op een persconferentie waar ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bij aanwezig was. Ban drong aan op een tweestatenoplossing. "Mijn boodschap aan de Israëliërs en de Palestijnen is dezelfde: stop met vechten, begin met praten en pak te wortels van het probleem aan zodat we niet over zes maanden of een jaar weer met dezelfde situatie zitten." Netanyahu antwoordde daarop dat Hamas, dat principieel een vernietiging van Israël voorstaat, geen tweestatenoplossing wil.

Sinds Israël twee weken geleden met een offensief op de Gazastrook begon zijn meer dan zeshonderd Palestijnen gedood. Aan Israëlische zijde vielen tot nu toe 29 doden, onder wie 27 militairen.

© Novum 2014
israelische
ban ki-moon
gazastrook
militairen
daesh
isis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?