Duizenden aanwezig bij pro-Gazademonstratie Parijs

algemeen
31
24 jul '14
Duizenden mensen hebben woensdag in Parijs deelgenomen aan een pro-Gazademonstratie.

Er werden honderden agenten ingezet om de demonstratie in goede banen te leiden. Eerder liepen vergelijkbare betogingen uit op rellen en geweld. 

De betogers droegen spandoeken met teksten als 'Boycot Israël; en 'Israël moordenaar'. De Franse autoriteiten proberen nu een balans te vinden tussen het recht op de vrijheid van meningsuiting en het voorkomen van antisemitische uitspraken. Joodse leiders hebben eerder gezegd geschokt te zijn door het toenemende antisemitisme in Europese landen. 

Frankrijk kent de grootste joodse gemeenschap in Europa, maar tegelijkertijd ook de grootste moslimgemeenschap van alle Europese landen. Daarmee leidt het conflict in het Midden-Oosten vaak tot hoogoplopende spanningen in Frankrijk. 

"Vandaag zijn we hier voor Palestina, omdat we de daden van Israël schandelijk vinden, omdat er kinderen sterven en omdat het ondraaglijk is om dit te zien", aldus de 56-jarige Fatima el Fetoui. 

De betogers die woensdag meeliepen, zeiden niet antisemitisch te zijn, maar slechts fel gekant tegen de Israëlische acties in Gaza. "Je moet een verschil maken tussen joden en Israël. Waar we tegen strijden is de zionistische staat. Ik strijd niet tegen de Israëliërs", zei de 24-jarige Vincent Santoro. 

© Novum 2014
parijs
israel
gazastrookdemonstratie
santoro
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?