Nederland droeg vier strafzaken over aan Marokko

marokko
11
1 aug '14
Nederland heeft sinds december 2012 vier strafzaken overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten zodat de verdachten daar konden worden vervolgd.

De laatste dateert van mei dit jaar. Dat betrof de zaak van de 26-jarige Hamza B., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012. Het verdrag dat voorziet in wederzijdse rechtshulp in strafzaken trad op 1 december 2012 in werking. In dat samenwerkingsverband worden verdachten onder Marokkaans recht vervolgd en berecht. 

De doodstraf kan echter niet worden opgelegd. Marokko levert geen onderdanen uit, het verdrag moet voorkomen dat Marokkaanse criminelen hun eigen land als vluchthaven gebruiken. Bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt kwamen twee Nederlands-Marokkaanse mannen om het leven. Ook werd gericht op de politie geschoten. Twee andere verdachten in de zaak staan in Nederland terecht. 

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam laat weten dat bij liquidaties in Nederland geen 'honderden' Nederlands-Marokkaanse jongeren betrokken zijn geweest, zoals de Volkskrant donderdag schreef. Hoeveel het er dan wel zijn, meldt het OM niet. In het artikel wordt ook gemeld dat in Marokko voor honderd miljoen euro beslag is gelegd. 

Dat bedrag kan het OM noch het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigen. 

© Novum 2014
marokko
marokkanen
justitie
hamza b
liquidatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?