Zionisten doden 35 Palestijnen uren na bestand

buitenland
0
1 aug '14
Het bestand in de Gazastrook dat drie dagen moest duren heeft vrijdag nog geen twee uur stand gehouden.

Bij Israëlische tankbeschietingen in de zuidelijke stad Rafah kwamen ten minste 35 Palestijnen om. Er zouden rond de tweehonderd gewonden zijn gevallen, onder wie veel kleine kinderen. Mogelijk vormde de ontvoering van een Israëlische militair de aanleiding tot de beschietingen, al is het niet zeker of die twee gebeurtenissen direct met elkaar in verband staan. Een Israëlische functionaris zei dat het bestand door de kennelijke ontvoering van de baan was. 

Hij sprak off the record en van een officiële opzegging van het bestand was nog geen sprake. De zionisten en de Palestijnse beweging Hamas beschuldigden elkaar van schending van het bestand, dat humanitaire hulp mogelijk moest maken. Israël had al gezegd dat het tijdens het bestand tunnels onder de grens zou blijven vernietigen en volgens het leger werden zijn manschappen bij zo'n operatie onder vuur genomen door strijders die uit een of meer tunnels tevoorschijn kwamen. 

Zeker een van hen zou een bomgordel tot ontploffing hebben gebracht en een officier werd kennelijk gevangen genomen en meegevoerd naar de Gazastrook. Het gaat om de 23-jarige Hadar Goldin uit Kfar Saba, aldus legerwoordvoerder Peter Lerner. Twee soldaten kwamen om het leven. Het Witte Huis zei dat het 'absoluut schandalig' zou zijn, als Hamas een Israëlische militair heeft ontvoerd. 

In de uren die aan het ingaan van het bestand voorafgingen was er ook al zwaar gevochten. Daarbij kwamen zeventien Palestijnen en vijf Israëlische militairen om. Het Israëlische leger meldde dat vrijdag vanuit de Gazastrook acht raketten en mortiergranaten naar Israël waren afgeschoten. Een raket werd onderschept, zei een legerwoordvoerder. Ashraf al-Kidra van het Gazaanse ministerie van volksgezondheid zei te verwachten dat het dodental van de Israëlische beschietingen in Rafah nog zou stijgen, omdat reddingswerkers nog bezig waren het puin van stukgeschoten flatgebouwen te doorzoeken. 

Hij zei niet of de slachtoffers burgers dan wel militanten waren. Kort nadat het bestand was ingegaan keerden inwoners van de Gazastrook terug naar hun huizen, die in veel gevallen waren verwoest, om persoonlijke bezittingen op te halen. Vlakbij een doorgaande weg in Shijaiyah, een zwaar bestookte wijk in Gaza-stad, namen bewoners de schade op. Een van hen, Basem Abul Qumbus, kwam erachter dat zijn twee verdiepingen tellende huis, waarin hij tienduizenden euro's heeft geïnvesteerd, onbewoonbaar was geworden. 

Tankgranaten hadden een gat in het plafond van een slaapkamer geslagen en een keukenmuur was ingestort. "Het werk van jaren is tenietgedaan", zei hij, terwijl hij meel uit door scherven gescheurde zakken bijeen probeerde te schrapen. Nu de oorlog in de Gazastrook zijn vierde week is ingegaan beginnen de voedselvoorraden op te raken. Eerdere bestanden in het conflict werden allemaal binnen enkele uren verbroken. 

Sinds de vijandelijkheden op 8 juli uitbraken zijn zeker 1496 Palestijnen gedood, overwegend burgers. Israël verloor 63 militairen en drie burgers. 

© Novum 2014
palestina
zionisten
gazastrook
rafah