GroenLinks wil ander Israëlbeleid kabinet

algemeen
15
6 aug '14
De 'klassieke evenwichtige benadering' van Nederland in het conflict tussen Israël en de Palestijnen leidt er alleen maar toe dat een ongewenste status quo in stand wordt gehouden.

De Nederlandse regering moet uitspreken dat Israël de afgelopen weken buitenproportioneel en buitensporig geweld heeft gebruikt, stelt GroenLinks-leider Bram van Ojik woensdag. Nederland wil volgens Van Ojik evenwichtig zijn, maar in de praktijk zou van evenwicht juist geen sprake zijn. Door Gaza economisch te blokkeren zou Israël elke ontwikkeling in de kiem smoren. 

Maar ondertussen profiteert Israël volgens hem wel van het associatieverdrag met de Europese Unie. "Erg evenwichtig is dat niet." Vanwege het geweld van de afgelopen weken moet volgens Van Ojik een wapenembargo voor Israël worden overwogen. Het is volgens hem onaanvaardbaar dat bedrijven garen spinnen bij een conflict dat aan zo veel burgers het leven kost. 

Nederland moet volgens Van Ojik krachtiger politieke steun geven aan het streven naar een onafhankelijke Palestijnse staat. Ook zou Nederland meer economisch moeten samenwerken met de Palestijnen. Van Israël moet volgens hem worden geëist dat het de blokkade van Gaza opheft. Nederland zou de bevolking van Gaza met geld, medicijnen en medische apparatuur moeten steunen om de ergste problemen op te lossen. 

Van Ojik reageert op een opiniestuk van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dat NRC Handelsblad dinsdag plaatste. Timmermans pleitte voor een onafhankelijk onderzoek naar de aanvallen op VN-scholen en een ziekenhuis in de Gazastrook. Hij noemde de gevolgen van de aanvallen onaanvaardbaar. Zijn eigen partij had een dag eerder van het kabinet geëist harder stelling te nemen tegen Israël. 

© Novum 2014
zionisten
palestina
groenlinks
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?