Demonstraties verboden in Haagse woonwijken

algemeen
0
20 aug '14
In alle Haagse woonwijken wordt de komende twee maanden geen enkele risicodemonstratie toegestaan.

Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Bij vrees voor ongeregeldheden legt Van Aartsen een beperking op en wordt de betoging op een plaats gehouden die daar volgens hem wel geschikt voor is. Hij kijkt daarbij onder meer naar het risico op 'vermenging van groepen' en het kunnen waarborgen van de veiligheid van bewoners en demonstranten. 

Ook worden eerdere ervaringen met de organisatie meegewogen. Van Aartsen wil ook niet dat actievoerders wijken of een deel daarvan afsluiten. Daar werd woensdag toe opgeroepen Volgens hem kan daar nimmer sprake van zijn. "Er is er maar één de baas op straat: dat is de politie." De burgemeester verbood vorige week al alle demonstraties in de Haagse Schilderswijk vanwege een betoging die vorige week zondag uit de hand liep in de wijk. 

Bij een demonstratie tegen de Islamitische Staat ontstonden rellen, werden journalisten aangevallen en raakte een agent gewond. Pro Patria, de beweging die de betoging organiseerde, wil op 20 september weer demonstreren. Van Aartsen laat weten dat er meer animo voor is. Hij heeft inmiddels zeven aanvragen binnengekregen. 

© Novum 2014
den haag
demonstratie
jozias van aartsen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?